Baby blues a Poporodní deprese

24.03.2013 20:22

Na přednášce na jedné fakultě porodní asistence jsme se studentkami řešily termín Baby blues a poporodní deprese. Krásnou odpověď na původ vzniku těchto termínů jsem dnes našla v knize Koncept kontinua od Jean Liedloffové.

Citace ze knihy:

„Pokud je vtisku zabráněno, pokud je dítě odneseno pryč v okamžiku, kdy matka cítí potřebu se s ním mazlit a nabídnout mu prs, obejmout ho a přitisknout na své srdce nebo pokud je matka pod takovým vlivem léků, že si sbližování plně neužije. Co se stane? Dostaví se stav smutku. Ve formativních miliardách lidských porodů bylo jediným důvodem, proč matka nemůže prožít svou potřebu něžnosti, narození mrtvého dítěte. Psychobiologickou reakcí byl smutek. Pokud se tedy ten okamžik promarní, pokud podnět zůstane bez odezvy, síla kontinua usoudí, že miminko prostě není a touhu po vtisku je potřeba zrušit.

     Když potom moderní porodnice zavede ještě i kojení podle harmonogramu, matka ve stavu smutku má pocit viny, že není schopná „cítit se jako matka“ nebo „že své dítě dost nemiluje“. Této rozšířené civilizované tragédii se normálně říká poporodní deprese a přichází paradoxně v době, kdy je matka od přírody připravena na nejhlubší a nejvíce ovlivňující emoční zážitek svého života.“