Kojení, jako prostředek uspokojení dítěte?

18.08.2014 20:57

Převzato z poradny www.mamila.sk

Dobrý den, za pár dní se stanu maminkou a proto mě zajímá všechno o kojení. Jen nedávno jsem narazila na Vaši stránku, která mě velmi zaujala. Byla jsem připravena  kojit podle vaší následující rady: „Miminko chce být na prsu nejen pro potřebu nasycení, ale v podstatě vždy, kdy je mu nepříjemně, bez ohledu na to, co tento stav vyvolalo, kojení mu dokáže téměř vždy pomoci.“

Dnes jsem však narazila na článek, který je z výše uvedenou radou v rozporu: https://psychologie.cz/kam-az-saha-moc-matcina-nadra/

V krátkosti: tento článek mluví o tom, že nabízet prs na jakoukoliv nepohodu dítěte není dobře, matka si situaci zjednodušuje a nevnímá konkrétní důvody, pro které dítě například pláče. Navíc tu uvádí, že dítě, které je takto kojeno, může mít v budoucnosti sklon k závislostem. Mohly byste se mi prosím k uvedenému nějak vyjádřit? Děkuji.

Milá Erienko,

Pokud maminka reaguje na pláč dítěte kojením, naplňuje jeho potřeby bez ohledu na jejich původ, nemusí komplikovaně hledat nějakou „správnou“ reakci. Kojení naplňuje rozmanité funkce. Tyto argumenty, které uvádíte, používají většinou lidé, kteří nevědí, že kojení je více, než jen příjem „jídla“ a kteří netuší, co všechno kojení pro dítě znamená. Kromě toho je kojení vztah s člověkem (matkou) a učí dítě, že jeho potřeby řeší vztahy s lidmi, ne věci (na kterých se lidé stávají závislými).

Mnoho organizací věnujících se podporou kojení (včetně Světové zdravotnické organizace) zdůrazňuje, jak důležitou podmínkou úspěšnosti kojení z dlouhodobého hlediska je, aby bylo dítě kojeno na požádání (což prakticky znamená nabízet prs vždy, kdy je miminku nepříjemně). A dnes již je zřejmé, že nekojení, anebo krátkodobé kojení vystavuje rizikům děti i jejich matky. Nekojené děti, případně děti u nichž  kojení bylo ukončeno příliš brzy, mají studiemi dokázáno statisticky vyšší riziko toho, že budou častěji nemocné, že jejich nemoci budou mít těžší průběh, že některé nemoci pravděpodobně dostanou a jejich léčba bude trvat déle, že budou mít horší výsledky ve škole, budou se hůře chovat, mít vyšší riziko obezity, srdečních nemocí, horší vývoj zraku, čelisti, ústní dutiny, vyšší riziko exémů. To, že to nevidíme u každého nekojeného dítěte neznamená, že to neplatí pro nekojené děti jako skupinu. A to není všechno – nekojení přináší rizika pro zdraví matky. Ženy by měly kromě jiného kojit i pro svoje zdraví. Kojení patří mezi hlavní nástroje prevence rakoviny prsu. Všechny kampaně zaměřující se na prevenci rakoviny prsu by se měly zaměřit na kojení. Kojení je také prevencí pro rakovinu vaječníků, dělohy a endometria, chrání proti osteoporóze, snižuje potřebu inzulínu u diabetiček během kojení, zpravidla oddaluje návrat plodnosti a na dlouhou dobu potlačuje ovulaci. Kojící maminky po porodu zpravidla lehčeji zhubnou. Mnoha zdravotním problémům, se kterými ženy v životě bojují, by se dalo zabránit kojením.

Kojení na požádání je důležitou podmínkou úspěšnosti kojení proto, že takto kojit je normální. Protože potřeba řešit různé situace kojením vyplývá z toho, co všechno kojení dítěti poskytuje. Protože to, že miminko chce být na prsu v různých situacích, je součástí chování kojených dětí. Kojení je totiž o mnoho více než jen pití mléka. Kojení dětem poskytuje úlevu od bolesti, možnost jednoduše usnout, uklidňuje je, reguluje jim noho tělesných funkcí jako dýchání, srdeční činnost, tělesnou teplotu, snižuje prožívání stresu či bolesti apod. To, že děťátku nabídnete prs vždy, když pláče, znamená, že i tyto jiné funkce kojení budete využívat, což je správné. Kojení vám tak bude pomáhat v situacích, ve kterých byste jinak komplikovaně hledala řešení. Neznamená to, že dítěti poskytujete nedostatečnou paletu způsobů utišování. Miminko mnoho situací navíc ani nedokáže jinak řešit, tuto schopnost si vyvine později.  Zatím má jistotu, že kojení mu pomůže vždy, když se něco děje. Dokud bylo miminko v děloze, poskytovala mu všechny tyto funkce, teď je přebral váš prs a vaše náruč. Díky tomu mu nahrazujete prostředí dělohy a umožňujete mu ten správný vývoj v době, kdy je to pro miminko nesmírně důležité. Poskytovat dítěti možnost kojit se vždy, když to potřebuje nezpůsobuje, že dítě nebude schopno řešit svoje problémy samo. Právě naopak. Jednou z funkcí kojení je např. pomoc při usínání a v noci s přechodem do další spánkové fáze. Matka nemusí dítě ani učit usínat samo, ani ho učit prospat celou noc. Všechny děti se toto naučí samy, když na to budou připraveny. Navzdory tomu se matky setkávají často s informacemi, které tento fakt popírají, zastrašují a to jen proto, že současná generace matek nemá dostatek pozitivních vzorů a naráží na propast mezi generací současných babiček, které nekojily a generací současných matek, které se o kojení znovu pokoušejí. Tyto skutečnosti ovlivňují mnoho odborníků, kteří mají potřebu se ke kojení vyjádřit. Při formulování závěrů ohledně kojení a doporučení pro matky je proto důležité vycházet z reálných poznatků o kojení a z důkladného poznání problematiky kojení. A jelikož současná norma společnosti neposkytuje dostatečné vědomosti o kojení, i v důsledku toho vznikají a šíří se různé mýty, které se vyskytují i v článku který uvádíte, jako například představa, že umělou výživou je dnes možno vyvážit rizika nekojení, že po 6. měsíci už mateřské mléko nestačí pokrývat výživové požadavky dítěte, že specifikou dlouhodobě kojených dětí  je závislost na alkoholu, kouření, či jídle, že matka kojí dlouhodobě proto, aby kompenzovala svoje traumata z dětství a ubližuje tím dítěti. Většině autorů různých mýtů o dlouhodobém kojení chybí jakákoliv zkušenost s dlouhodobě kojenými dětmi a přirozeným odstavením.

Málokdo ví, že kojení reguluje činnost srdíčka, dýchání, tělesnou teplotu, snižuje hladiny stresových hormonů, prožívání bolesti, pomáhá miminku správně si rozvíjet mozek, ústní dutinu atd. Z toho vyplývá, že dítě se nekojí jen pro hlad anebo žízeň. Může se kojit proto, že je unaveno, předrážděno, přehřáté anebo naopak proto, že mu je zima, že chce spát, že se bojí, že se fyzicky anebo psychicky zranilo, proto, že začíná být nemocné a cítí se zle, ačkoliv o tom okolí ještě netuší anebo v jiných sociálně náročných situacích, ve kterých zatím není samostatné a nezávislé. Přirozené odstavení není o tom, že jednoho dne nahradíme porci mateřského mléka porcí jídla. Je to právě o těchto ostatních potřebách, které matka dítěti pomáhá uspokojovat způsobem, který zažívaly témě všechny naše děti během miliónů let evoluce lidského druhu. Právě fakt, že takovýto způsob péče zažívaly všechny děti v minulosti, všechny byly kojeny dlouhodobě několik roků a odstavení nastalo z rozhodnutí dítěte - když bylo připraveno řešit situace, které do té doby řešilo kojením, samo – právě toto je jednoznačný důkaz, že kojení na požádání je správné a normální. Není potřeba se obávat. V procesu přirozeného odstavení se dítě samo dostává do vývojového stádia, ve kterém se postupně učí naplňovat si tyto potřeby samo, když se cítí na to být připraveno. Je to dlouhá cesta, která začíná dlouhé měsíce  před samotným definitivním odstavením. Není specifikou dlouhodobě kojených dětí, které se kojí do přirozeného odstavení, že jsou  z nich lidé závislí na jídle, alkoholu anebo kouření. Právě naopak, děti, kterým se to umožní, jsou samostatnější a nezávislejší. A není potřeba se obávat, že kojení je něco neovlivnitelného, co může kdykoliv nepředvídatelně ze dne na den skončit. U správné podpory kojení  může trvat  tak dlouho, dokud to matce a dítěti vyhovuje. Podporu a pozitivní vzory  při kojení vám může poskytnout navštěvování podpůrné skupiny kojících maminek.