Láhve

28.05.2014 19:48

Kojení je víc než jen podávání mateřského mléka. Kojení ve smyslu sátí na prsu přináší matce a dítěti mnoho aspektů, které krmení láhví nenahradí.

Jak se dá vyhnout použití láhve?

Pokud je potřeba miminko dokrmit, nejlepší způsob dokrmování je cévkou přímo na prsu, protože takovým to způsobem je miminko stále na prsu, prs neodmítne, získává si během dokrmování mléko z prsu a miminko sáním a pitím na prsu stimuluje tvorbu mléka. Dokonce i kdyby miminko z prsu mléko nepilo, tak samotné sání na prsu má pro miminko význam – podporuje správný vývoj ústní dutiny, pomáhá budoucímu správnému postavení zubů, snižuje bolest miminka, uspokojuje ho, uspává, poskytuje mu jistotu a fyzický kontakt.

Jak dokrmit miminko na prsu

Pokud existuje nějaký důvod, pro který miminko není kojeno přímo z prsu, například v situaci, kdy se miminko ještě nepřisává – existují jiné způsoby, jak krmit miminko, tyto způsoby společně s dalšími postupy mají šanci vést k tomu, aby se miminko přisálo

Krmení po prstu a pohárkem

Pár faktů o láhvích

  1. Neexistuje láhev, která by byla podobná prsu. Žádná láhev se ani přibližně nepodobá prsu. Jakákoliv nová, v současnosti nebo v budoucnosti vynalezená láhev, bez ohledu na to, co bude reklama tvrdit, není stejná jako prs.
  2. Žádná láhev nepomáhá při kojení. Žádná láhev bez ohledu na to, co o dané láhvi tvrdí marketing, nepodporuje kojení. I když reklamy na láhev vždy tvrdí, že konečně přináší láhev, která umožňuje kombinovat kojení a krmení z láhve, je to a vždy bude jen reklama, nic víc. Láhev je láhev a kojení je kojení – jde o dvě odlišné metody krmení.
  3. Žádný dudlík na láhvi se nepodobá bradavce a žádná dírka na dudlíku neposkytuje podobný tok mléka jako z bradavky.
  4. Žádné sání na láhvi ani zdaleka nepřipomíná pití z prsu. Miminka používají při pití z prsu jiné svaly než při pití z láhve.
  5. Stříkačka, někdy používána na dokrmování, je také velmi podobná láhvi, nemá žádné výhody a není vhodným prostředkem na dokrmování miminka.   
  6. Pohárky s náustky a různé jiné pohárky na učení pití jsou jen jiný druh láhve. Pokud již dítě přijímá jiné tekutiny (někdy kolem 6. měsíce věku), tak je vhodné ho učit pít z obyčejného otevřeného pohárku bez toho, aby prošlo fází, kdy používá pohárek s náustkem.
  7. Navíc kojení je vztah, pití z prsu je jiný zážitek než pití z láhve.

Reklama a marketing vždy tvrdili a vždy budou tvrdit, že konečně je na trhu láhev, která je určená na krmení kojených dětí, aby se kojení udrželo, podpořilo a prodloužilo, i když to není pravda. Tyto nevědecké výroky jsou pokryty Kodexem WHO o marketingu náhrad mateřského mléka a takováto reklama je neetická a podle kodexu zakázána.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk