Noční kojení - noční péče o miminko

12.10.2014 10:38

Zpracovala jsem pro vás své poznámky z  dalšího doškolovacího kurzu o podpoře kojení, který jsem absolvovala na Slovensku.

Biologie spánku se vyvíjela v kontextu člověka. Ať se nám to líbí nebo ne, člověk rodí nejvíce nezralé „mládě“, po nejdelší dobu závislé na matce, tedy i na kojení. Malé miminko na rozdíl od ostatních savců má vyzrálý mozek pouze z 25%, například štěně z 80%. V mozku malého miminka nefungují základní funkce, jako u dospělého člověka.

Mezi základní funkce patří:

  • dýchání
  • srdeční činnost,
  • udržení tělesné teploty
  • a další funkce, které mozek zajišťuje.

Malé miminko potřebuje pomoc při regulací těchto základních tělesných funkcí a tato regulace probíhá u člověka externě. Tuto regulaci tedy dětem nezajišťuje nikdo jiný, jen jejich matka! Tělo jejich matky!

Matka – její tělesné funkce vlastně korigují nezralé tělesné tělesné funkce jejího miminka – matka zabezpečuje celou fyziologii svého dítěte. 

Proto je nesmírně důležité, aby miminka trávila mnoho a mnoho času v přímém kontaktu se svojí maminkou pomocí nošení, společného bytí, ležení a společného spaní.

Pro dobré kojení je společné spaní velmi důležité. Mnoho z nás ví, že je velmi důležité kojení v noci – čím více se miminko v noci kojí, tím více má maminka mléka …. Ale, mnoho maminek si stýská, že se jejich děti v noci nebudí a spí několik hodin. 

  • Je nasnadě otázka, jak tedy děti v noci spí?
  • Spí v noci společně se svojí maminkou v posteli?

Společné spaní vlastně reguluje počet nočních probuzení díky noční harmonii, která mezi maminkou a jejím miminkem vzniká. Tato noční harmonie ovšem nefunguje, pokud spí miminko od maminky odděleně, například v postýlce, i když je postýlka velmi blízko u maminky. Je důležité, aby maminka s miminkem spala na jedné podložce – na jedné matraci tváří v tvář.

Společné spaní maminek a dětí zajišťuje vynikající zásobení mozku kyslíkem.

To jak dýchá maminka svému děťátku do tváře, má pro něho veliký význam a tím mu vlastně pomáhá korigovat chyby, které by při dýchání mohly vzniknout.  Díky tělesnému kontaktu ideálně kůže na kůži s maminkou může miminko daleko lépe růst. Vědecké poznatky uvádějí, že dítě roste o 47% lépe. Naopak miminka, která spí  zavinuté v peřince se ocitají v sensorické izolaci a vlastně tak přicházejí o možnost korekce jejich fyziologických funkcí a mají tzv. probouzecí nedostatečnost, která sehrává velikou roli v tvorbě mléka a tedy i v úspěšnosti kojení

Děti vždy spaly společně s matkami a zásadní ránu této přirozené věci zasadil vynález umělé výživy, umělá výživa velmi ovlivňuje spánek - vlastně jej činí hlubším a delším, což není pro správný vývoj mozku fyziologické. Díky krmení dětí umělou výživou se stanovil dlouhý spánek, jak výsledek dobré péče o miminko, který se pro kojící maminky a jejich děti stává nedosažitelným cílem a málo kdo vlastně ví, že pro úspěšné kojení cílem zcela nevhodným.

Tím, že se děti umělou výživou na noc „uspaly“ se vypustil koncept noční péče a nejen děti během noci přišly o možnost korekce všech svých fyziologických funkcí, ale i maminky ztratily kontrolu nad svými dětmi, kterou se snaží  nahradit výrobci všemožných a nemožných monitorů dechu. 

Maminky se často ptají, jaká je nejbezpečnější poloha pro spánek miminka – nejbezpečnější poloha je spaní na zádech, nikoliv na boku, kde mohou vzniknout stejná rizika jako při spaní na břiše. Riziko je spojeno s tím, že miminko se může překulit a zabořit nosík do peřinky. Bohužel moderní postele a lůžkoviny přinášejí také určitá úskalí. Jaké jsou podmínky bezpečného společného spaní se dozvíte zde.

Maminky se také často bojí toho, že miminko zalehnou – v podstatě, žádné dítě nebylo nikdy zalehnuto svoji matkou, pokud byla zdravá a nebrala žádnou medikaci.  Zalehnutí bylo katolickou církví stigmatizováno díky tomu, že v minulosti početné rodiny z velmi chudých vrstev tímto „snižovaly“ počet dětí, které bylo nutno živit.

James MC Kenna, který se celý život zabývá výzkumem spánku dětí a maminek tvrdí, že faktory SIDS jsou vždy plně identifikovatelné a že děti, které na SIDS zemřely, nesplňovalky základní podmínky pro bezpečné spaní. Další vědecké studie potvrzují, že monitory dechu počet úmrtí dětí nijak nesnižují.