Odstříkávání mateřského mléka před porodem

30.07.2013 20:05

Převzato z www.mamila.sk

Přeložila Pavlína Kallusová

Pro určitou skupinu maminek a jejich dětí má veliký význam si ještě před narozením dítěte odstříkávat a shromažďovat mateřské mléko, které si potom vezme matka s sebou do porodnice. Není to však univerzální doporučení postupu, který by měly absolvovat všechny matky před porodem.  

Jde například o matky s cukrovkou 1. typu anebo o matky, které vědí, že jejich dítě bude pravděpodobně muset být od nich po porodu odděleno, například z důvodu neodkladné operace. Stejně tak může být tento postup užitečný pro matky, které budou rodit plánovaným císařským řezem.

V případě odstříkávání mateřského mléka v těhotenství používáme termín „odkapávání“, protože lépe vystihuje to, jak tento proces v těhotenství vypadá. S odkapáváním začněte nejdříve v 36. týdnu těhotenství. Mateřské mléko se každé těhotné ženě tvoří přibližně od 16. týdne těhotenství. Není třeba se obávat, jestli budete vůbec mít co odkapat ještě před porodem. Lišit se však může množství, které jsou jednotlivé matky  schopny odkapat. Schopnost mléko odkapat během těhotenství neříká nic o kojení a množství mléka po porodu. Množství mléka, které jste schopna odkapat závisí zvláště na šikovnosti a správné  technice odkapávání. Ideální je, když odkapete 2-4 ml kolostra za den a to pravděpodobně na vícekrát. V průběhu 3-4 týdnů, které vám do porodu zůstávají, tak můžete získat 15 nebo více ml kolostra. I když odkapáte méně mléka, máte ještě mnoho dní na získání potřebné dávky a když ne, kolostrum je tak vzácná tekutina, že se počítá každá kapka. Jestliže byste po porodu potřebovala navýšit objem tekutiny, v případě nezbytnosti můžete svoje kolostrum smíchat s roztokem glukózy, případně s dárcovským mateřským mlékem. Umělé mléko v prvních dnech po porodu není první možnost na dokrmování pokud je dokrmování vůbec nutné. I 3-4ml kolostra podány po porodu, pokud je matka diabetička, dokáží  udělat významný rozdíl z hlediska udržení glykémie – kolostrum je pro tento účel omnoho lepší než umělé mléko!

Cílem odkapávání kolostra ještě před porodem je vyhnout se podání umělého mléka a poskytnout vašemu dítěti „tekuté zlato“, jestliže pro specifické důvody není možné, aby dítě získalo kolostrum přímo při kojení. Proč používat umělé mléka se všemi riziky jeho použití, když ještě před porodem jsou vaše prsy plné mléka připraveného speciálně pro vaše miminko?

Jak na to?

Kupte si v lékárně široké zkumavky (širší než běžné zkumavky na moč). Každou zkumavku byste měla naplnit takovým množstvím kolostra, které bude možné použít na jedno krmení dítěte. Vyhněte se shromáždění velkého množství kolostra v jedné nádobě, protože kolostrum se miminku bude podávat v maličkých množstvích. Vyhnete se zbytečnému plýtvání kolostra z obav, že je už „zkažené“ (kolostrum vydrží velmi dlouho a není potřeba ho vyhazovat jen proto, že jste při jednom krmení nepoužila celou dávku).

Kolik kolostra tedy odstříkat do jedné zkumavky? Novorozenec v prvních dnech po narození nevypije velké množství mléka, do jedné zkumavky nedávejte více než 10ml.

Odkapané kolostrum ve zkumavce vložte do mrazničky. Další odkapávání zkuste asi za 3 hodiny (a dále pokračujte v odkapávání v přibližně 3-hodinových intervalech, s přestávkou v noci).

Při dalším odkapávání vytáhněte zkumavku s již odstříkaným, zmrazeným kolostrem z mrazničky a odkapejte do jí nové kolostrum. Znova vložte do mrazničky.

Výsledkem by měly být zkumavky se zmraženými 10ml kolostra, přičemž při každém krmení dítěte po porodu můžete vytáhnout novou zkumavku a spotřebovat ji. Nebude tedy nutné rozmrazovat naráz všechno kolostrum, které stihnete ve dnech před porodem odkapat. 

Na skladování mateřského mléka můžete využívat jakékoliv nádoby, které vyhovují z hygienického hlediska atd. Mateřské mléko obsahuje různé látky, které umožňují jeho použití po velmi dlouhou dobu od odsátí či odstříkání. Mateřské mléko v ledničce vydrží několik dní, v mrazničce mnoho měsíců. Jakákoliv další specifikace je jen odhadem a pravděpodobně omezováním skutečné délky.