Přišli jsme z porodnice domů

17.12.2013 20:14

Narodilo se vám předčasně miminko nebo dvojčátka a nyní přicházíte domů. Nějaký čas jste s vašim miminkem-dětmi  strávila v porodnici, kde jste si zažila určité návyky a režim a nyní přemýšlíte jak ho aplikovat na domácí péči o miminko nebo o dvojčátka. 

Kojte děti na požádání – žádný režim

Nejčastějším návykem z porodnice je kojení děťátka v časových intervalech – po dvou až třech hodinách s tím, že jste možná slyšela, že pokud budete miminko kojit častěji, bude mít miminko různé zažívací potíže. Při veškeré nejen domácí péči o miminko mějte na paměti jednu tezi: Děti jsou nastaveny na neustálý tělesný kontakt se svojí maminkou a neustálý příjem mateřského mléka. Realita dnešního mateřství je ovšem jiná, zvláště, narodilo-li se miminko předčasně a nějakou dobu se svojí maminkou nebylo vůbec. O to větší kontakt s ní nyní potřebuje. Čím více tělesného kontaktu vaše miminko nebo dvojčátka s vámi budou mít, tím lépe se budou přisávat, tím více mléka od vás - svojí maminky získají. Čím déle miminko bude moci být přisáto na vašem prsu, tím lépe bude trávit mateřské mléko a tím menší bude pravděpodobnost, že bude blinkat nebo že ho bude „bolet bříško“. Takže doma nemusíte dodržovat intervaly, kojte své děti tak často, jak budou potřebovat. Respektive kdykoliv bude miminko nebo dvojčátka cokoliv potřebovat, přiložte je k prsu. Zde velmi pomůže tandemové kojení, to znamená kojení dovjčátek zároveň s použitím polštáře na kojení, který si můžete koupit nebo vyrodit z polštářů, kt eré máte doma.

Nevažte děti před a po kojení

Vážení dětí před a po kojení z důvodu zjištění toho, kolik mléka děti vypily je velmi nespolehlivou metodou obzvláště v prvních dnech po porodu a v domácích podmínkách.

Vážení miminek před a po kojení přináší zkreslené informace a to zejména z těchto důvodů:

  • Běžně dostupné váhy mají velikou chybovost při vážení  + - 30 ml.
  • Vážení obzvláště dvojčátek před a po kojení maminku nesmírně zatěžuje a bere veškerou radost z kojení.
  • Nikdo v podstatě neví, kolik mléka kterému děťátku ve skutečnosti stačí. Veškeré tabulky, které maminkám určují, kolik mléka který den má dítě vypít jsou postaveny na mentalitě krmení umělým mlékem z láhve – kojení je něco zcela jiného.

Kolik mléka děti vypijí – jak to bez vážení poznáte

To, jestli dítě pije mléko a jestli ho vypije dostatečné množství vám spolehlivě ukáže jen pozorování kojení, které si můžete nacvičit pomocí tohoto krátkého filmu. Kontaktuje poradkyni při kojení, která umí vyhodnotit kojení pomocí pozorování a pomůže vám určit, jestli vaše dítě pije dost mléka.

  • Také pokud děti kojíte zcela na požádání tolikrát, kolikrát děti potřebují, ztrácíte „přehled“ o tom, kolik jste „podle váhy“ nakojila.
  • Sledování množství vypitého mléka pomocí vážení zastírá jeden velmi důležitý fakt, který si málo kdo uvědomuje a to, že  kojení není zdaleka jen příjmem mléka. Kojení pro děti i maminky znamená mnohem více!

Děti si při kojení kromě příjmu mléka sytí veškeré ostatní potřeby jako je uklidnění, uspání, regulace základních tělesných funkcí. Kojení je něco jako pokračování spojení s maminkou, které před narozením zajišťovala pupeční šňůra.

  • Sledování množství vypitého mléka pomocí vážení mnohdy zbytečně rodiče vede ke dokrmování.

Dokrmování je mnohdy pro maminky jediný způsob, jak miminka uklidnit a uspat. Než se mamince začne tvořit dostatek mléka k tomu, aby se děti dobře napily a byly u prsu spokojené je nutné využívat jiné metody na uspání dětí jako je společné spaní a nošení děti v nosičích – šátky, babyvaky.

Pokud jste si domů přinesli malá miminka a potřebujete sledovat, zdali prospívají, má cenu je vážit třeba jednou za několik dní např.nahaté při koupání.

Jak přejít od  dokrmování k plnému kojení

Rutinní dokrmování, jenž je maminkám v někdy porodnicích doporučováno múže být někdy těžké překonat. Samozřejmě, že pokud děti nevypijí dostatek mléka z prsu od maminky je dokrmování nezbytné. Jestliže se děti na prs přisávají, je ideální je dokrmovat laktační pomůckou po prsu. Je to opravdu jednoduché a maminka je schopná sama bez pomoci druhé osoby používat úspěšně laktační pomůcku i u dvojčat. Jak pomůcku zavést můžete vidět na tomto videu.

V situaci, kdy je zatím dokrmování nezbytné, maminky často používají dokrmování pomocí cévky přes prst, které ale při dlouhodobém používání může způsobit stejné problémy jako podávání láhve. Krmení cévkou přes prst by se mělo použít jen na nezbytně krátkou dobu těsně před tím, než se pokusíme miminko přiložit na prs, aby se zklidnilo a nalákalo tokem mléka.

Co dělat, když se děti nepřisávají

V případě, že se miminko zatím k prsu nepřisává, pije mléko z prsu přes klobouček je nutné jej krmit kalíškem, což se dá lehce nacvičit. Podmínkou úspěchu pro toto krmení je zajištění co největšího tělesného kontaktu s maminkou nebo s jinou pomáhající osobou. Čím více má miminko kontaktu, tím ochotněji bude pít z kalíšku a tím ochotněji se bude dříve nebo později než to čekáte přisávat na prs. Pokud děti pijí přes klobouček doporučuji prostudovat a postupovat podle protokolu Když se miminko k prsu nepřisává

Děti nemusím být zavinuyty v peřinkcáh a nemusí mít čepičky

V porodnici vám možná kladli na srdce, že vaše děti nesmějí prochladnout, protože ještě neudrží konstantní tělesnou teplotu. To ovšem neplatí, když mají děti dostatek tělesného kontaktu s vámi nebo s kýmkoliv jiným – s tatínkem, s babičkou nebo jinou pomáhající osobou. 

Tělesný kontakt dětem reguluje tělesnou teplotu, spánek, usínání, bdění a díky kontaktu kúže na kúži děti můžete k prsu přiložit právě tehdy, kdy na to budou skutečně připraveny a ochotny se přisát. Pokud děti po kojení konečně usnou a vy je skutečně potřebujete odložit a naplnit si svoje potřeby, stačí, když děti zachumláte do tenké dečky z příjemného materiálu, kterou si ponecháte při kojení třeba na svém klíně. Dečka se nahřeje vaší tělesnou teplotou a po chvíli se můžete sama přesvědčit, že zajistí dostatek tepla i pro vaše děti. Děti nemusíte pokládat do postýlky, je dobré děti položit na to místo, kde jste je kojila. To je také příjemně vyhřáté a  děti tak skoro nezjistí, že jste je na chvíli opustila, stejně jako když zvířecí mámy nechávají svá mláďátka na chvíli v pelechu :). 

Když děti stále spí

Velikou starostí maminek předčasně narozených dětí je právě jejich spavost, kdy maminky děti na kojení stále budí a ony se málokdy kojí tak, aby si vypily dostatek mléka. Řešením této situace je důležitý krok a tím je nechat děti dosyta vyspat na těle svojí maminky nebo tatínka nebo pomocníka. V momentě, kdy se dítě dosyta prospí na těle člověka a začne se samo probouzet, je připraveno se dobře kojit ideálně v kontaktu kůže na kůži. To je ten správný okamžik miminko k prsu přiložit pomocí příčné polohy, která dítěti zajistí co nejlepší asymetrické přisátí, díky kterému získá co nejvíce dostupného mléka. Pak-li že  miminko u prsu znovu usíná, není to proto, že by ho kojení unavovalo, ale proto, že reaguje na tok mléka, který pro něj v tuto chvíli možná není dostatečný. Jestliže v momentě, kdy miminko začne u prsu usínat mu budete prs stlačovat tak, jak to dělá maminka na tomto viedu nebo k prsu zavedete laktační pomůcku, uvidíte, jak miminko otevře očka tak, jak to vidíte na předšlé videoukázce a začne pít mléko.

Co nejlepší tvorba mléka je klíč k úspěchu

Tok mléka je tedy to, co je určující. Čím je mléka více, tím je větší šance, že se miminko přisaje a bude pít. Je pro vás tedy klíčové, abyste měla co největší tvorbu mléka, kterou si zajistíte odsáváním v čase, kdy se děti zatím nepřisávájí a užíváním bylin, na zvýšení tvorby mléka.                

Odsávání mateřského mléka

S největší pravděpodobností jste zvyklá vaše mléko odsávat, abyste si zajistila co největší tvorbu mléka. Nyní, když jste s svými dětmi doma, přemýšlíte, jak to vše stihnout - kojení, odsávání … Jestliže pokryjete vaším odsátým mlékem veškerou potřebu dětí, má cenu plné odsávání zachovat. K tomu, aby vaše tvorba mléka byla co největší vám pomohou do šesti týdnů po porodu bylinky na zvýšení tvorby mléka.

Jestliže se děti přisávají a vy již nějaké množství mléka vykrýváte umělým mlékem, než odsávání mléka je důležitější se zaměřit na co nejlepší kojení tak, abyste dětem pomohla vypít všechno dostupné mléko, které se v prsech tvoří rovnou z prsů pomocí správné polohy pro co nejlepší asymetrické přisátí a pomocí stlačování prsu. V případě, že se rozhodnete o odsávání upustit, je užívání bylin na zvýšení tvorby mléka nezbytné. Bylinky,  vlastně suplují odsávání, které se běžně pro zvýšení tvorby mléka doporučuje. Doporučuji vám kontaktovat poradkyni při kojení, která má s bylinami  zkušenosti a poradí vám konkrétně s ohledem na vaši aktuální situaci.       

Přebalování dětí 

V porodnici možná lpěli na tom, abyste děti vždy před kojením přebalila, což vám nyní může kojení hodně ztěžovat. Aby u kojení děti neplakaly a nebránily se, nerozhazovaly ručkama je důležité je kojit hned, jakmile vyšlou první signály, které jsou velmi jemné a lépe je rozeznáte, pokud budete mít děti co nejvíce v tělesném kontaktu. Většinou sama brzy zjistíte, že děti při kojení kakají a po kojení je musíte přebalit znovu. Je proto výhodné a praktické děti přebalit až po té, co se při kojení uklidní. To stejné platí pro cvičení – vývojovou rehabilitaci. Vlastně cokoliv budete potřebovat s dětmi udělat – nakojte je nejdřív, děti se tak uklidní a vy je pak můžete vykoupat, zacvičit s nimi atd. Kojení pomůže také při jakýchkoliv vyšetřeních a lékařských zákrocích.

Odříhnutí

Pokud děti již při kojení spokojeně usínají, netrvejte na odříhnutí, které děti vzbudí a celý kolotoč uspávání se roztočí nanovo. Čím více času sáním prsu děti stráví, tím méně budou potřebovat odříhnout.

Nedělejte co nemusíte

Celá péče o předčasně narozené miminko a o dvojčátka je náročná, protože mamince je doporučeno velmi mnoho úkonů, které jí v jejím intuitivním mateřství nijak nepomohou.

Zbytečně přísná doporučení jsou pro manipulaci s mateřským mlékem a pro očistu všech pomůcek, které jsou případně zapotřebí. Důležitá je pro vás informace, že odstříkané mateřské mléko vydrží při pokojové teplotě velmi dlouho. Jedna studie dokonce uvádí, že mateřské mléko vydrží při pokojové teplotě dokonce pět dní, aniž by se nějak zkazilo nebo kontaminovalo. Pro vás to znamená, že mléko, které pro své děti odstříkáte a víte, že ho při dalším kojení spotřebujete pro dokrmení v laktační pomůcce, nemusíte vůbec dávat do ledničky a potom ho zdlouhavě ohřívat. Mateřské mléko samo o sobě likviduje viry a bakterie a při dodržování běžných hygienických návyků se nemusíte bát nějaké infekce. Více o skladování mateřského mléka si přečtěte na tomto odkaze.

Jak vše zvládnout a užít si mateřství navzdory náročnosti 

Celá starost o děti je velmi náročná a maminka se nemusí po nekončícím kolotoči všech možných úkonů  cítit psychicky dobře. Důležitou prevencí proti vyhoření maminky dvojčátek a předčasně narozených dětí, prevencí proti propuknutí špatné nálady je co nejvíce tělesného kontaktu s dětmi, soustředění se více na emoční mateřství než na úkony kolem dětí. Také dostatek tělesné aktivity – minimálně 30 minut aktivního pohybu denně, při kterém se zapotíte, například při procházce, pomůže předcházet smutným náladám. Nevěřte lidem, kteří vám tvrdí, že vás kojení vyčerpává a radí vám s ním přestat. Je to právě naopak! Kojení samo o sobě a jeho správná podpora maminkám velmi pomáhá zvládnout náročnou starost kolem dětí. 

Najděte si dobrou poradkyni při kojení, která umí pracovat podle postupů slovenského sdružení na podporu kojení MAMILA o.z., která s vámi bude v neustálém kontaktu, která vás ráda navštíví a podpoří a ráda se s vámi domluví na vstřícných podmínkách.  

   Informace z těchto webových stránek se mohou kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že nebudou použity v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.