Strava kojící maminky

01.10.2014 20:31

Převzato z www.mamila.sk

Matky mohou jíst vše bez omezení a na vyloučení jakékoliv potraviny je potřeba mít konkrétní důvod, není třeba některé potraviny preventivně, či paušálně vylučovat.

Existují dlouhé a zejména neopodstatněné seznamy „zakázaných“ jídel pro kojící maminky a to i navzdory tomu, že ve skutečnosti během kojení není potřeba dodržovat žádnou speciální „dietu“ ani preventivně z jídelníčku potraviny vylučovat. Mnoho kojících maminek v upřímné snaze udělat pro miminko to nejlepší, vyloučí ze stravy tolik potravin, že je jejich strava mimořádně okleštěná, což není dobré.

Kojící maminka tedy může jíst všechny potraviny, bez ohledu na to, na které písmeno začínají (často se například uvádí, že matky nesmí jíst zeleninu, jejíž název začíná na písmeno „K“), ovoce a zeleninu se slupkou, luštěniny, také citrusové plody, česnek, koření stejně jako celý seznam jiných potravin, které se často uvádějí.

Chuť mateřského mléka se mění i v závislosti na tom, co matka jí. Rozmanitá strava matky ovlivňuje miminko pozitivně: miminko si zvyká na různé chutě a mateřské mléko chrání trávicí trakt děťátka i tím, že vystýlá sliznici střeva (a jiné sliznice) a tím posiluje jeho imunitu.    

Není pravda, že by citrusové plody snižovaly tvorbu mléka, není pravda, že vynechání potencionálních alergenů ochrání dítě před alergiemi (spíše opak je pravdou).

Stejně nemá smysl pít nadměrné množství tekutin. Pijte podle toho, jakou máte žízeň (a samozřejmě na příjem tekutin nezapomínejte) a jezte to, na co jste byla zvyklá a tolik, na kolik máte chuť. Nemá smysl se omezovat v jídle ani jíst nadměrná množství.

Jak se má tedy stravovat kojící maminka?

Je dobré, pokud se maminka stravuje zdravě  A jak má zdravé stravování vypadat, to je otázka výživových odborníků. Kojící maminka nepotřebuje zdravou stravu o niv více a o nic méně než jakýkoliv jiný člověk.

Přestože mnoho maminek je ochotno se pro svoje miminko nesmírně obětovat a jíst výlučně dvoudenní suché rohlíky, je takováto oběť zbytečná a ničemu neprospívá.

Omezování ve stravování není jediné z neopodstatněných omezení  o kterých se kojící maminky dočtou. Často jsou kojící maminky bezdůvodně omezovány ve cvičení, v léčbě svých zdravotních problémů a podobně, tak, že se kojení stává neúnosným břemenem, protože maminky nabudou pocit, že se všechna tato omezení nedají zvládnout, a to do takové míry, že po určité době zvažují odstavení. Toto všechno není potřeba. Tyto obavy přerostly do takových rozměrů, že není neobvyklé, že se maminky ptají, jestli při kojení mohou brát vitamíny anebo pít zelený čaj.

Kojení je normální stav ženy a pro dítě je kojení fyziologická norma.

Z hlediska dlouhodobého kojení, které je dobré pro zdraví maminky i děťátka, je důležité, aby se matkám nekladly medicínsky nepodložené překážky. Je načase, aby kojící maminky přestaly žít v neustálém strachu, že se miminku něco stane jen proto, že snědly nějakou normální potravinu.

Stravování kojící maminky a bolest bříška miminka

Některé maminky vylučují ze stravy některé potraviny, protože se obávají, že děťátku bude „bolet bříško“ anebo bude plakat. Ve skutečnosti není vůbec tak jednoduché spojit konzumaci některé potraviny s pláčem děťátka. V drtivé většině případů pláč děťátka nesouvisí se stravou maminky. Pokud byste nějakou souvislost objevila a potvrdila, je možné, že jednu konkrétní potravinu, může mít smysl vyloučit a vyzkoušet později (jednou z nejčastějších takových potravin je kravské mléko – i když také ne paušálně a nemá smysl ho vylučovat bezdůvodně, pokud patří do jídelníčku maminky). Na vyloučení dané potraviny je třeba pádný důvod. A navíc, pokud by i daný důvod byl skutečný, neznamená to , že toto stejné bude platit pro mnoho jiných maminek  - ty pravděpodobně v drtivé většině žádný takový problém mít nebudou. Kojící maminky na celém světě jedí ve všeobecnosti všechno bez rozdílu a bez toho, aby jejich děti měly nějaké problémy.

Příčina pláče je většinou jinde než ve stravě. Miminka jsou často nespokojené z několika důvodů (které se často omylem připisují „problémům s bříškem“ či „stravě matky“)

  1. Nedostatečný příjem mléka ze strany miminka. Nedostatečný tok mléka během kojení.
  2. Nedostatečný spánek miminka a to, že miminko potřebuje, abychom mu pomohli usnout.
  3. To, že miminko „oznamuje“ potřebu čurat a kakat. Pokud tato potřeba zůstává nepovšimnuta, tak jsou některá miminka skutečně nespokojena.
  4. Přílišná únava miminka, příliš mnoho podnětů, přílišná předrážděnost.
  5. Pokud má maminka mnoho mléka a tato situace nebyla správně zvládnuta
  6. Používání láhve, dudlíku nebo kloboučku.
  7. Potřeba miminka být nošeno v kontaktu s matkou
  8. Někdy může být příčinou například cizorodá bílkovina. Ale toto není běžné a ne velmi pravděpodobné. V tom případě může pomoci například vyloučení kravského mléka ze stravy matky.
  9. Jiné příčiny, medicínské příčiny

Je možno stravou ovlivnit tvorbu mateřského mléka?

Ve všech kulturách existovaly potraviny, které lidé považovali za potraviny, které podporují tvorbu mléka. Navzdory tomu účinky potravin a potravinových doplňků na tvorbu mléka nejsou vědecky dokázány. Některé kultury mluví o pozitivních účincích Moringy olejotvorné na tvorbu mléka, jiné o Pískavici – Řeckém senu nebo Benediktu lékařském, ale i mnoha dalších bylinách. Stejně jsou různí lidé přesvědčení o různých potravinách, které jim při tvorbě mléka pomáhají – a není jednoduše vyhodnotitelné, jestli šlo o skutečný efekt nebo jen palcebo. Jsou to všechny ty potraviny, které si lidé mezi sebou radí, jako například ovesné vločky, alfaalfa, jestřabina, malinové listy, fenykl, pivovarské kvasnice, kopřiva a mnoho jiných.

Jsou faktory, které jsou pro tvorbu mléka důležitější než jezení potravin na tvorbu mléka. Je mnohem podstatnější, aby miminko na prsu skutečně pilo mléko a bylo správně přisáto. Pokud by bylo potřeba zvýšit tvorbu mléka, existují postupy, které dokáží pomoci, obraťte se na poradkyni při kojení. Ale pokud kojení probíhá dobře, miminko dobře pije, dobře prospívá, nemusíte se zbytečně bát o udržení tvorby mléka. Někdy se totiž i úspěšně kojící maminky obávají ztráty mléka i když to nemusí být podloženo, protože je úplně reálné kojit dlouhou dobu bez problémů s tvorbou mléka, 

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcnie@mamila.sk