Velmi nespokojené miminko – když miminko bolí bříško

17.04.2013 18:10

 

„Moje miminko je stále nespokojené, stálo ho bolí bříško, mám pocit, že ho asi překrmuji. Při kojení se velmi kroutí, krčí nožičky, po kojení občas ublinkne. Stále pláče a já nevím, jak jej mám utišit. Všichni mi radí, ať ho stále nekojím a dělám aspoň hodinové pauzy.“

Pamatujme si, že miminko je nastaveno na neustálý kontakt s maminkou a neustálý příjem mateřského mléka. Proto by mělo být kojeno skutečně podle potřeby bez omezení délky a frekvence. Děti si sáním prsu řeší úplně všechny své problémy. Maminka by neměla zjišťovat, co děťátku právě je, ale měla by mu v každé situaci nabídnout prs. Jestliže se miminko u prsu kroutí, krčí nožíčky, pláče, je nespokojené a kojení je pro maminku náročné, tak kromě toho, že tímto signálem miminko může dávat najevo potřebu, že se chce vykakat nebo vyčurat, reaguje na tok mléka, který může být silný, ale také po útlumu spouštěcího reflexu velmi zeslábnout, což  se miminku nelíbí a dává to mamince najevo. Maminka v dobré víře zkouší miminku masírovat bříško, různě měnit polohy, což pro miminko znamená další dráždění nezralé nervové soustavy na které reaguje pláčem a neschopností usnout. Ve výsledku děťátko může spinkat jen velmi krátké chvilky a pro maminku tak vzniká velmi, velmi náročná situace, ze které není východisko. Drahé kapky, které jsou pro rodiče zbytečnou investicí nepomáhají, stejně jako úlevové polohy.

     Jestliže tato situace trvá pár dní, děťátko pije méně a hůře a tím se tvorba mléka více snižuje a dítě je ještě více nespokojené. V této situaci maminky a všechny zúčastněné mate to, že dítě zatím prospívá dobře. Nezapomeňme, že hmotnost dítěte dává informaci o tom, co se dělo (tedy tvorba mléka byla dobrá a dítě přibývalo), avšak chování dítěte ukazuje, co právě probíhá (tok mléka a jeho tvorba se snižuje) a co může nastat – tedy další snížení tvorby mléka, což se většinou projeví až za pár týdnů při kontrole v poradně, kdy miminko bude mít malý hmotnostní přírůstek.

     Vyřešit celou situaci můžeme jen a jen díky pozorování kojení. Pozorováním kojení přesně zjistíme, co se děje a co skutečně děťátku vadí. Ve většině těchto případů se děje to, že miminko pije (ale ne moc dobře) jen na začátku kojení, díky spouštěcímu reflexu. Potom pít přestává a následně na to nasedá kroucení, které maminka vyhodnotí slovy: „Vidíte, zase mu to moje mléko nedělá dobře.“  Pomocí pro tuto situaci je zajištění co nejlepšího asymetrického přisátí v kontaktu kůže na kůži a stlačování prsu. V momentě, kdy miminko přestává pít a začíná se kroutit a již nepomáhá ani stlačování prsu je dobré dítě přeložit na druhý prs a postup zopakovat. Tímto způsobem se miminko může dobře napít, u prsu se uklidní a usne. Celou situaci komplikuje používání dudlíku, který děťátko plete tím, že u prsu nedokáže usnout, neboť jej při usínání u prsu ruší tok mléka, který v dudlíku není.

Miminko se tak stává neutišitelné, což je pro maminku zoufalá situace. V tomto velmi pomáhá děťátko monotónně houpat, nosit v šátku, nebo mu k uklidnění pomoci zvukem fénu nebo šuměním moře, který si maminky stahují do mobilu a v kritických situacích pouští děťátku, které uhoupávají v šátku.

     Tato situace je důvodem pro zvyšování tvorby mléka pomocí bylin, případně medikamentu, i přesto, že na začátku kojení mléko teče velmi dobře a děťátko se mlékem zalyká. Aby se dítě tokem mléka nezalykalo je velmi důležité zajištění vynikajícího asymetrického přisátí, při kterém si dítě může tok mléka regulovat. Jako při všech potížích při kojení i zde je základ co nejvíce tělesného kontaktu s maminkou, společné spaní a nošení v šátku