Jak překonat bojkot při kojení

29.08.2013 16:18

Převzato z www.mamila.sk

Co je to bojkot kojení?

V minulosti se „bojkot“ kojení považoval za samostatný problém, jehož příčina nebyla známa a který byl typický pro určitá období/měsíce života dítěte. Existovala představa, že „bojkot“ nastává náhle a v podstatě bez příčiny. Stává se zřejmějším, že bojkot a jeho představy jsou spojeny s otázkou toku mléka a snížení tohoto toku v důsledku snížené tvorby mléka. Jinými slovy „bojkot“ ve skutečnosti odpovídá snížení tvorby mléka a není neobvyklé, že nastává u dětí, jejichž matky  měly zpočátku velmi vysokou tvorbu mléka.Dítě, které se kojilo relativně dobře, se začne při kojení chovat nespokojeně, případně kojení odmítat i když se před tím přisávalo. Může se přisát a chvilku být spokojené, následně se může vrtět, natahovat bradavku, pouštět bradavku a znovu se přisát, případně začne odmítat přisát se na prs a kojit se. Dítě pláče, odtahuje se, když ho chce matka přiblížit k prsu. Často se stává, že čím více se matka snaží, tím více dítě protestuje. Dítě většinou neodmítá kojení po celý den. Přisaje se například v polospánku – při usínání nebo při probouzení a lépe se může kojit v noci. V bdělém stavu však dítě odmítá kojení navzdory hladu a upřednostní například sání ručičky. Dítě však může kojení odmítat úplně i v noci.

Kdy se vyskytuje a jak dlouho trvá?

Může se vyskytnout kdykoliv, nejtypičtěji však kolem 3. a 4. měsíce věku dítěte – jde o sníženou tvorbu mléka po vynikající tvorbě mléka. Bojkot se může vyskytnout náhle bez předcházejících signálů anebo se situace postupně zhorší v průběhu několika dní.    

Proč dítě odmítá prs?

Nejčastější příčinou takového chování je reakce na snížený tok mléka v důsledku toho, že tvorba mléka matky poklesla. Tato situace se paradoxně stává i těm maminkám, jejichž miminka výborně přibývají a které mají od začátku velmi mnoho mléka. Důvodem je, že s tímto souvisí i to, že miminko je zvyklé na rychlý tok mléka a jakmile se tento zpomalí, tak bez ohledu na ještě stále vysokou tvorbu mléka miminko nemusí být spokojené a reaguje tak, jak popisují maminky ve svých zkušenostech – rozpláče se, saje si pěstičku, zlobí se při kojení atd. a tato situace má tendenci  zhoršovat se někdy až do úplného odmítání prsu. Tyto situace se stávají z několika příčin, mezi které může patřit i to, že přisátí miminka není od začátku úplně správné a v důsledku toho se tvorba mléka postupně snižuje – toto je poměrně nenápadný proces, který vypukne až v období, kdy se miminko začne odtahovat, natahuje bradavku, zlobí se, vrtí se, pláče a znovu se přisává a znova pláče, až se úplně odmítá přisát. Dítě nezískává dostatečný tok mléka. Bylo opakovaně frustrováno a to vedlo částečnému nebo úplnému odmítnutí prsu. Někdy do této situace může vyústit i to, že dítě dostává dudlík, případně se kojení kombinuje s krmením z láhve, přičemž se po mnoho týdnů či měsíců mohlo zdát, že dítěti používání dudlíku či láhve nevadí.    

Pomoc

  1. Odstraňte případné příčiny poklesu tvorby mléka uvedeny v protokolu Dr. Jacka Newmana Pomalé přibývání po počátečním dobrém přibývání včetně doporučení nepoužívat dudlíky a láhve.
  2. Zvyšte tvorbu mléka. Zásadní zvýšení tvorby mléka je v těchto případech jedním z důležitých klíčů k úspěchu. Použijte farmakologické prostředky na zvýšení tvorby mléka – Motílium (účinná látka domperidon) tak dlouho a v takovém dávkování, jaké vám bude doporučeno po osobním zhodnocení situace poradkyní při kojení.
  3. Když se dítě přisaje, zvyšte přísun mléka dítěti: postupuje podle protokolu Jak zvýšit přísun mateřského mléka (použijte stlačování prsu, když dítě saje, ale už nepije a když to bude třeba dokrmte dítě laktační pomůckou, v případě starších dětí pohárkem nebo lžičkou).
  4. Když se dítě po delší dobu odmítá přisát a je potřeba ho dokrmit, dokrmte ho pohárkem nebo lžičkou. Ostříkávejte si mléko vždy, když se dítě nekojí (odmítne prs a nekojí se). Pokud jde o dítě starší 4 měsíce, můžete mu podávat příkrmy a odstříkané mléko použít do příkrmů.
  5. Zintenzívněte fyzický kontakt s dítětem:
  • Buďte stále s dítětem  
  • Noste dítě v nosiči (šátek, babyvak,…)
  • Spěte s ním v posteli
  • Umožněte mu kontakt kůže na kůži
  • Vykoupejte se s ním
  • Uspávejte ho v náručí (v nosiči), ne s dudlíkem nebo v kočárku
  • Soustřeďte se více na dítě než na domácí práce, případně jiné okolnosti, které vás odpoutávají od dítěte
  • Pozitivně s ním komunikujte: vykládejte si s ním, zpívejte mu, udržujte při tom oční kontakt
  • Ve vhodné chvíli nabídněte dítěti prs, ale nenuťte ho a neznechuťte mu kojení tím, že mu ho budete vnucovat. Můžete přitom experimentovat s různými polohami a různými situacemi ve kterých prs nabídnete – např. se pokuste dítě přisát během chůze, skákání na gymnastickém míči atd.
  • Vyhněte se tomu, abyste ze snahy o kojení neudělala boj a dítě při tom plakalo
  • Na kojení se snažte vystihnout okamžiky, kdy dítě není při plném vědomí (usínání, probouzení a noc)
  • Při pokusech  o kojení odstraňte rušivé elementy anebo podněty o kterých víte, že dítě od kojení odvádějí.

Pamatujte si, že bojkot není signálem dítěte, že se chce odstavit! Přirozené odstavení přichází nejdříve ve věku 30 měsíců!

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení pod podmínkou, že nebude použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA.