Kojení, alkohol a kouření

21.07.2014 19:02

Převzato z www.mamila.sk

Kojení a alkohol

Pokud vám to, že během kojení nepijete alkohol, vyhovuje, pak to máte vyřešeno. Jestliže si chcete dát sklenku piva, vína a podobně, z hlediska kojení není důvod, pro který byste to nemohla udělat.

Z hlediska kojení není alkohol v ničem jiný než mnoho jiných látek. Do mateřského mléka se ho z pohledu kojeného miminka dostává zanedbatelné, neměřitelné množství a to bez ohledu na to,jaké množství alkoholu matka příležitostně vypije. U alkoholu během kojení je spíše problém opilost nebo neschopnost postarat se o dítě z důvodu alkoholismu, ne příležitostná sklenka piva nebo vína.

Mnoho vysvětlení o kojení a alkoholu vyznívají tak, jako by bylo lepší přestat kojit, aby si maminka mohla dát alkoholický nápoj anebo si během svátků nebo na svatbě a oslavě připit anebo že by si měla po vypití alkoholu odstříkat mléko, vyhodit ho a dát místo toho mléko umělé. Tyto nesprávné představy často vedou k tomu, že maminky mají pocit, že mohou kojit jen když si nikdy žádný alkoholický nápoj nedají a tím pádem mohou mít pocit, že je kojení omezuje ve společenském živote, což může být jeden z důvodů na příliš brzké odstavení děťátka. U vypití alkoholu maminkou se situace někdy prezentuje tak, jak kdyby mateřské mléko ztratilo výjimečnost a hodnotu tím, ž si maminka dá alkohol – a tak to není. Kromě toho se málo kdy do úvahy bere to, že mnoho kojených dětí již vlastně nejsou miminka, ale starší děti – mnohokrát se na tuto otázku ptají maminky kojených dětí, které mají více než rok nebo dva.

Jeden z faktorů, který se téměř vůbec nebere do úvahy je význam kojení nejen pro zdraví děťátka, ale i pro zdraví maminky. Rizika odstavení způsobené oprávněnou touhou některých  maminek, aby se již mohly zbavit nesmyslných omezení spojených s kojením, jsou příliš vysoké.

Světově uznávaný farmaceut Thomas Hale ve svojí knize na základě vědeckých studií píše, že „absolutní množství (dávka)alkoholu, které se do mateřského mléka dostává, je ve všeobecnosti nízké a je funkcí hladiny v krvi matky“. Jinými slovy to znamená, že toto pro děťátko nepředstavuje žádný problém, protože v mateřském mléce je množství, o kterém nemá smysl uvažovat. Tato skutečnost se odvíjí od toho, že v mateřském mléce se může nacházet jen to malé množství alkoholu, které se nachází v matčině krvi (a alkohol se v krvi měří na promile). O alkoholu v mateřském mléce proto nemá z praktického hlediska smysl uvažovat. Z toho všeho vyplývá, že není potřeba po vypití alkoholu čekat nebo odstříkávat a mléko vylévat. Matka může normálně bez omezení pokračovat v kojení. Časovat kojení podle pití alkoholu není praktické ani lehce realizovatelné. Vzhledem k zanedbatelnému množství alkoholu v mateřském mléce nemá smysl časovat kojení podle toho, kdy maminka vypila alkohol.

Pro některé maminky bude možnost dát si někdy alkohol znamenat, že budou kojit déle, protože pro některé z nich, které mají více dětí, může být těžko zvládnutelné to, aby dlouhé roky nikdy žádný alkohol nepily. 

Paradoxně na druhé straně se vyskytují představy, že například pivo (např. „černé pivo“)je dobré při kojení pít, protože podporuje tvorbu mléka. V tomto ohledu je dobré vědět, že alkohol nezvyšuje tvorbu mléka. Pití piva tedy není způsob, jak zvýšit tvorbu mléka.

Kojení a kouření

Mnoho maminek je schopno během těhotenství přestat kouřit. Pokud se vám to podařilo, nezačínejte po porodu znovu kouřit. Hledejte motivaci a pomoc, aby jste nezačala.

Pokud začnete nebo již kouříte a momentálně není možné přestat kouřit anebo snížit počet cigaret, neuvažujte o skončení kojení – právě naopak, pomozte svému děťátku a jeho zdraví tím, že ho budete kojit. Nečasujte cigarety podle kojení, kojte svoje miminko podle jeho potřeby.

Kojení totiž dokáže eliminovat některé negativní důsledky kouření a kojené děti jejichž matky kouří, jsou statisticky zdravější než nekojené děti, jejichž maminky kouří. Takže pokračujte v kojení. Kojení bude dítěti kromě jiného poskytovat i mnoho imunitních látek a protilátek, díky čemuž bude podporovat jeho zdraví, obzvláště co se týká horních cest dýchacích, které kouření zatěžuje. Mateřské mléko vystýlá nejen sliznice střeva, čímž podporuje imunitu miminka, ale i sliznice horních cest dýchacích a to je v případe, že kojíte a nedaří se vám přestat kouřit, důležitá ochrana pro vaše miminko, které umělé mléko kromě mnoha jiných věcí neposkytuje.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcnie@mamila.sk