Podpůrné skupinky u nás a v zahraničí

25.07.2013 18:33

Na skupince nás se svým miminkem navštívila žena, která nějakou dobu žila ve Španělsku. Když zde v České republice porodila holčičku a nebyla si jista, zda-li je s kojením vše v pořádku a začala hledat podporu, jako první co ji napadlo bylo hledat Podpůrnou skupinku kojících maminek. Na webu našla zrovna v místě, kde nyní žije – v Brně.

     Moc bychom si s kolegyněmi přály, aby se tato primární podpora kojících žen velmi dobře rozvinula také u nás – tedy zatím v Brně a také v celé naší zemi stejně jako na Slovensku, kde je skupinek více než 60 a díky slovenskému sdružení na podporu kojení MAMILA o.z. fungují výborně. Díky tomu na Slovensku stoupá procento výlučně i čátečně kojených dětí zatímco u nás v ČR toto číslo klesá.

O tom, jak tato primární a dostupná podpora funguje ve Španělsku si přečtěte níže. Informace pro vás dohledala právě výše zmíněná maminka a tímto jí zato moc děkuji J.    

Na úvod, je třeba brát v úvahu, že Španělsko je ve srovnání s ČR dost velká země, která má 17 regionů = COMUNIDADES (víceméně samostatných -autonomních) a ty se ještě dělí na PROVINCIE, kterých je tedy celkem 50. Mezi provinciemi pak existují rozdíly jak v systému politickém, zdravotním, ve správním dělení územních celků apod. Takže se liší i to, co se týče laktačních skupinek:  dostupnost informací, počet skupinek a jak často se scházejí...

Například v Katalánsku se prý o skupinkách neinformuje v porodnicích (to se může lišit opět dle regionů/ provincií/ měst..) ale všeobecné povědomí o jejich existenci  je tak rozšířené, že je to něco samozřejmého, a každá žena se sama informuje, kde působí pro ni nejbližší skupinka. Kromě toho v Katalánsku jsou skupinky opravdu skoro v každé obci, nemluvě o velkých městech jako například v Barceloně (cca 3 miliony obyvatel), kde je podpůrných skupinek asi 16. 

Oproti tomu jsou i provincie, kde je podpůrných skupinek na velkou zeměpisnou rozlohu poměrně málo, jen třeba ve 2 městech (např. v provincii Huesca).  

Co se týče dostupnosti informací:

Ve zdravotnických zařízeních, pokud ženy neinformuje doktor/ka přímo, je dost informačních plakátů, letáků apod. určitě i o skupinkách, nebo alespoň kontakt na Laktační ligu apod. Na internetu je pak informací opravdu hodně, a celkem snadno lze najít užitečné přehledné stránky i konkrétní informace.

Například tyto 2 weby, na které jsem narazila, a ke kterým není co dodat, netřeba více. 

(jelikož jsou stránky ve španělštině, můžete si je v google překladači přeložit celou web stránku, ale raději popíšu trochu co tam je, protože mi to připadá docela zajímavé a inspirativní pokud byste se chtěli věnovat "informovanosti" o těchto tématech tady v ČR / SR)

1* https://www.ihan.es/index3.asp  - oddíl o PODPŮRNÝCH SKUPINKÁCH na webu IHAN (www.ihan.es)

2* https://www.aeped.es/ ---> COMITÉS Y GRUPOS DE TRABAJO --> COMITÉ DE LACTANCIA MATERNA:  https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna

Ad 1)

IHAN je La Iniciativa para la Humanización de la Asistencia al Nacimiento y la Lactancia = Iniciativa pro Humanizaci Asistence při porodu a kojení.

Na webu mají tyto oddíly:

- "Centros sanitarios" = ZDRAVOTNICKÁ ZAŘÍZENÍ - zde veškeré informace pro zdravotnická zařízení, která chtějí mít označení "IHAN" (asi podobné jako "baby friendly hospital") a tedy podporovat tuto filosofii a splňovat tyto podmínky v přístupu k porodu a kojení.

- "Grupos de apoyo" = PODPŮRNÉ SKUPINKY - !!! zde je možno vyhledat laktační skupinky podle regionů (comunidades) nebo provincií, zapsat novou skupinku, shlédnout informace o aktivitách a novinkách.

- "Cursos - Formación" = KURZY- VZDĚLÁVÁNÍ

- "Publicaciones" = PUBLIKACE

- "Enlaces" = ODKAZY

Ad 2)

AEPED je Asociación Española de Pediatría = Španělská Asociace Pediatrie, a na tomto webu je oddíl: VÝBORY A PRACOVNÍ SKUPINY, a zde je i VÝBOR PRO KOJENÍ,

kde lze najít veškeré informace spojené s tematikou kojení včetně podpůrných skupinek, banek mateřského mléka, kurzů, dokumentů, videí atd.