Zelné listy na nalité prsy

30.04.2014 13:02

Převzato z www.mamila.sk

Nadměrnému nalití prsů přibližně 3. nebo 4. den po porodu lze předejít správným přisátím dítěte a efektivním pitím hned od začátku (podívejte se na videoukázky při použití tohoto návodu). Prevence tohoto stavu je mimořádně důležitá a spočívá v dobrém začátku kojení miminka. Je důležité, aby se miminko kojilo a také skutečně pilo mléko v prvních  dnech bezprostředně po porodu a to i v případě císařského řezu. Pokud se vám hodně nalijí prsy, je dobré vědět, že nalití se zmírní v průběhu 1 anebo 2 dne dokonce i bez jakékoliv léčby. Pokračujte v kojení miminka a zabezpečte co nejlepší pití miminka na prsu. Pokud je nalití velmi silné pro jeho zmírnění vám mohou poskytnout úlevu zelné listy, které jsou lepší než led. V této situaci není dobré si prsy nahřívat. V případě potřeby vám úlevu taktéž může přinést květinková masáž, která také v této situaci může pomoci miminku, aby se přisálo. Třemi prsty každé ruky zatlačte na dvorec (hnědou část prsu) tak, abyste měla bradavku umístěnou ve středu a všude kolem ní jste měla prsty. Dvorec držte stlačen přibližně minutu, potom stlačení uvolněte a zkuste miminku pomoci, aby se  přisálo. Pokud nejste schopna miminku s přisátím pomoci, začněte používat zelné listy, odstříkávat si mléko a podávat odstříkané mléko (pomocí kádinky-pozn. překl.) miminku. Zároveň zavolejte poradkyni při kojení, aby vám přišla s přisáváním pomoci. Přečtěte si také náš článek, když se miminko na prs vůbec nepřisává

Jak použít zelné listy?

Zelné listy používáme při velikém nalití prsů přibližně 3. nebo 4. den.

  1. Použijte bílé zelí, ideálně z chladničky. Chlazené listy zmírní nepříjemné pocity z horkých prsů.
  2. Někdy může pomoci, když zelné listy rozválíte válečkem na těsto (stejně dobře funguje i 1,5 litrová plastová láhev s vodou), tímto se listy mohou lépe přizpůsobit tvaru vašeho prsu. Případně pokud nemáte možnost  listy rozválet, natrhejte je na menší části, které přiložíte na prsy.
  3. Obalte prs chlazenými zelnými listy  a nechejte působit přibližně 20 minut dvakrát dnně stačí.
  4. Přestaňte je používat hned, jakmile se nalití začne zmírňovat a začnete se sítit lépe.
  5. Můžete užívat paracetamol (například Paralen) ibuprofen (Ibalgin) nebo jiný lék na zmírnění bolesti, pokud je to potřeba. Při užívání těchto léků není důvodproto přestat s kojením, jako je to ostatně u téměř všech léků.
  6. Pokud máte velikou bulku v podpaží 3. nebo 4. den po porodu, můžete i na tomto místě použít zelné listy.
  7. Zároveň je důležité, abyste získala pomoc při přisávání miminka, aby miminko dobře a dostatečně pilo na prsu. Pití miminka na prsu je nejlepší způsob, jak nalití zmírnit.

Mnoho maminek s v této situaci cítí zoufale. Proto je dobré vědět, že nalití prsů povolí samo od sebe již většinou další den ráno lépe. Velmi vám pomůže podpora poradkyně při kojení, které vám ukáže květinkovou masáž, naučí vás odstříkávat mléko a pomůže vám s přisátím miminka. Jelikož jsou prsy v této situaci velmi citlivé, je důležité, aby odstříkávání bylo šetrné a jemné.

Pokud nalití trvá velmi dlouho, může někdy vést ke snížení tvorby mléka. Potom, co nalití prsů povolí, sledujte miminko při pití na prsu a pozorujte, jestli získává dostatek mléka. Jestliže prs jen saje bez pití, poraďte se s poradkyní při kojení o tom, jak zvýšit tvorbu mléka.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk