Vysazení domperidonu

08.02.2014 19:52

Převzato z www.mamila.sk

Jak dlouho můžu užívat domperidon?

V době, kdy se domperidon používal u miminek (a potom co se cisaprid stáhl z trhu a znovu se používá domperidon), bylo běžné, aby ho miminka užívala několik měsíců či dokonce déle. Pokud je množství domperidonu, které se dostává do mateřského mléka vlemi malé, z pohledu dítěte není žádný problém, když ho matka několik měsíců užívá na zvýšení tvorby mléka. Z našich zkušeností s tímto lékem můžeme říci, že krátkodobých vedlejších účinků je velmi málo a jsou téměř vždy mírné. Celosvětové zkušenosti s užíváním domperidonu bědem posledních dvou desetiletí naznačují, že dlouhodobé vedlejší účinky jsou také zřídkavé. Některé maminky na naší klinice, které kojí adoptované děti, užívají tento lék 18 měsíců bez zjevných vedlejších účinků. Jak se uvádí v části Domperidon začátek užívání, pacienti užívající domperidon při problémech se žaludkem ho užívají mnoho let. Doufáme, že nebudete muset domperidon užívat velmi dlouho, ale pokud je to nezbytné a pomáhá vám, nevysazujte ho.

Jak dlouho trvá než začne domepridon účinkovat?

Záleží na konkrétní situaci. V situaci, kdy měla matka nazačátku výbornou tvorbu mléka a ta se z nějakého důvodu snížila (např.užívání antikoncepce, podívejte se na protokol Pomalé přibírání po počátečním dobrém přibírání, domperidon zvýší tvorbu mléka často velmi rychle. Často si matka všimne rozdílu v průběhu jednoho anebo dvou dní (a s ní i dítě). Ale není to tak vždy a v mnoha případech to může trvat týden i více, než matka nějaký účinek pocítí. Výjimečně máme matky, kterým se tvorba mléka zvýšila až po měsíci a delším čase od začátku užívání. Proto všeobecně doporučujeme, aby matka  užívala domperidon po dobu nejméně šesti týdnů. Tak se ujistí, jestli lék zabral nebo ne.

Naše zkušenosti ukazují, že domperidon účinkuje nejlépe po několika prvních týdnech po porodu (obyčejně asi po čtyřech týdnech). Nebylo to dokázáno, ale existují teoretické důvody, proč to tak může být. Z tohoto důvodu čekáme s předepsáním domperidonu, až když má dítě tři týdny, protože nechceme maminku odradit, pokud by nezaznamenala zásadní zvýšení tvorby mléka. Užívat domperidon před třetím anebo čtvrtým týdnem po porodu miminka má někdy smysl, protože někdy účinkuje velmi dobře od začátku.

Jak dlouho je třeba užívat domperidon?

Většinou doporučíme matce, aby užívala domperidon aspoň dva týdny a potom přehodnotíme situaci. Existuje několik možností:

  • Tvorba mléka se zvýšila výrazně až na úroveň, kdy je zbytečné dokrmovat nebo matka byla schopna zastavit zavedené dokrmování a miminko prospívá dobře s výlučným kojením.
  • Tvorba mléka se zvýšila na úroveň, kdy matka má pocit, že to takto stačí. Například může ještě potřebovat dokrmovat, ale miminko už se na prsu nezlobí a klidně spokojeně pije.
  • Protokol ke zvýšení příjmu mateřského mléka a užívání domperidonu měli nedostatečný anebo žádný účinek. Může pomoci ještě počkat anebo zvýšit dávkování.

Užívání domperidonu a  řízení se protokolem Na zvýšení přísunu mateřského mléka přinesl malý nebo žádný účinek. Zde často pomůže trpělivost anebo zvýšení dávky.

V první situaci (ale ne vždy v této situaci) můžeme matce navrhnout začít postupně domepridon vysazovat tímto způsobem:

  1. Pokud se cítíte být připravena vysadit domperidon, snižte denní dávku o jednu tabletu, takže nyní místo devíti tabletek denně budete užívat osm.
  2. Čekejte 4-5 dní nebo i týden, pokud je to potřeba. Pokud nevidíte rozdíl v tvorbě mléka, snižte denní dávku o jednu tabletku.
  3. Počkejte dalších 4-5dní. Pokud nevidíte rozdíl v tvorbě mléka, snižte denní dávku o jednu tabletku.
  4. Takto pokračujte dokud tímto způsobem nevsadíte i poslední tabletku. Jestliže se nesnížila tvorba mléka anebo pokud došlo k menšímu snížení tvorby,  které neovlivňuje kojení a váhový přírůstek dítěte, nastalo přesně to v co jsme doufali a takto se to podaří mnoha matkám.   
  • Pokud se vaše tvorba mléka sníží zásadně, vraťte s k předešlému dávkování, které bylo účinné a nesnižujte o žádnou tabletku alespoň pár týdnů.
  • Pokud jste velmi odhodlaná vysadit domperidon, po pár týdnech setrvání na stejném dávkování začněte znova vysazovat tabletku tak, jak je to uvedeno v bodu 1. Některým matkám, kterým se nepodařilo zbavit domperidonu tak, jak je popsáno v bodu 1-4 napoprvé, tak se jim to podařilo na podruhé nebo napotřetí.
  • Možná zjistíte, že na udržení tvorby mléka musíte užívat určitou dávku léku. Postupování podle bodu 1-4 však pomůže dostat se na nejnižší účinnou dávku.

Je však možné, že po dvou týdnech užívání  domperidonu nejste tam, kde jste chtěla být. V takovém případě byste měla pokračovat v užívání domperidonu. Pokud ještě stále nejste tam, kde jste chtěla být  po dvou až šesti týdnech od začátku užívání domperidonu, je na čase přemýšlet o domperidonu více. Pokud dokrmujete a podařilo s vám snížit dokrmování ze 400ml na 300 ml, stojí užívání léku skutečně zato? Já by jsem řekl, že ano, ale rozhodnutí je  na vás. Pokud máte pocit, že to je nutné, pokračujte v užívání domperidonu, ale pokuste se snížit dávkování na minimální množství tak, abyste zachovala tvorbu mléka na takové úrovni jako dosud. Pokud nemáte pocit, že to stojí za to, pokuste se snížit dávkování tak, jak bylo uvedeno, a pokud nevidíte žádnou změnu, když už neužíváte žádné tablety, tak je to v pořádku. Pokud však zaznamenáte významný rozdíl v tvorbě mléka poté, co snížíte dávkování, je možné, že domperidon účinkuje lépe, než si myslíte (pamatujte na to, že po pár týdnech vaše miminko váží mnohem více a vypije více než 400 ml, které pilo bez domperidonu, a že nyní již na dobré přibírání potřebuje například 600 ml, což znamená, že domperidon pomáhá).

Nezapomeňte: Před tím, než začnete užívat domperidon, měla byste zlepšit kojení a to tak rychle, jak s jen dá. To znamená:

  • Zabezpečte co nejlepší možné přisátí. Toto samo od sebe může způsobit, že dítě získá dostatek mléka
  • Používejte stlačování prsu, aby jste zvýšila příjem mléka ze strany dítěte
  • Dokončete pití na jedné straně před tím, než nabídnete druhý prs (podívejte se na Protokol pro zvýšení tvorby mléka, abyste pochopila jak zjistit, kdy dítě pije na prsu, pomoci při rozlišení dostatečného pití vám mohou pomoci i toto video.
  • Nekojte dítě jen z jednoho prsu, pokud ještě nemá dost. Nabídněte mu i druhý prs, když již dítě nepije ani se stlačováním.
  • Střídejte prsy, pokud dítě stále získává mléko.
  • Postupujte podle Protokolu na zvýšení tvorby mléka

Volně přeloženo z materiálů MAMILA o.z.