Domperidon, začátek užívání

08.02.2014 19:53

Převzato z www.mamila.sk

Dr. Jack Newman

Domperidon (Motílium)je lék jehož vedlejším účinkem je zvyšování tvorby mléka pravděpodobně zvýšením tvorby prolaktinu v hypofýze. Prolaktin je hormon, který stimuluje buňky prsu matky ke tvorbě mléka. Domperidon zvyšuje vylučování prolaktinu nepřímo tím, že ovlivňuje účinek dopaminu jehož účinkem je snížit tvorbu prolaktinu v hypofýze.

Domperidon se běžně používá při léčbě poruch trávicího traktu (střeva) a v České republice  (pozn. překl.) a na Slovensku se zatím neprodává jako lék zvyšující tvorbu mléka. To neznamená, že nemůže být z tohoto důvodu použit, ale spíše to, že jeho výrobce nepodporuje jeho použití pro zvyšování tvorby mléka. Existuje mnoho studií, které dokazují, že domperidon je účinný pro zvyšování tvorby mléka a že je to relativně bezpečný lék. Mnoho let byl používán pro léčbu miminek, které ublinkávají a ztrácejí hmotnost. Domperidon není lék toho stejného druhu léčiv jako cisaprid, který stáhli z trhu, protože způsoboval závažné srdeční problémy. Jiné příbuzné starší léčivo, metoklopramid (Degan, Cerucal) také zvyšuje tvorbu mléka, ale má časté vedlejší účinky, které způsobují, že jeho použití je pro většinu kojících maminek nepřijatelné (únava, podrážděnost, deprese). Domperidon má mnohem méně vedlejších účinků a nepřechází do tkáně mozku ve významných množstvích (neprochází hematoencefalickou bariérou).

V červnu roku 2004 americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA) vydal varování před používáním domperidonu pro možné vedlejší kardiologické účinky. Tento nešťastný krok byl podniknut bez toho, aby se zvážila skutečnost, že vedlejší kardiologické účinky se vyskytly jen když se lék podával intravenózně pacientům, kteří byli kromě toho velmi vážně nemocní. Během všech těch let, kdy jsem doporučovat domperidon velkému množství matek jsem nezjistil žádný vážný kardiologický vedlejší účinek, který by mohl být spojený s domperidonem. Mimochodem FDA nemá mimo USA žádné pravomoci a dokonce i v USA lékárny s oprávněním na přípravu léčiv, které nejsou regulovány FDA, domperidon nadále poskytují pacientům.

Podobné informace se objevily i na Slovensku. Všechny s nich vycházejí ze dvou studií (jedné z USA a jedné z Holandska), přičemž ani jedna z nich nezkoumala kojící matky užívající domperidon. Obě studie zkoumaly velký soubor pacientů, kteří byli dlouhodobě vážně nemocní, užívali mnoho jiných léků a jejich průměrný věk byl 74 let.

Kdy je vhodné použít Domperidon?

Domperidon nesmí být použit jako první volba při řešení problémů s kojením. Není to všelék! Měl by být použit výlučně současně s řešením ostatních faktorů, které mohou způsobovat snížení tvorby mléka. Podívejte se na Protokol na zvýšení přísunu mléka i na videoklipy.  Co  můžete udělat?

  1. Využít co nejvíce fyzický kontakt kůže na kůži s miminkem během kojení i mezi kojením. 
  2. Upravte přisátí tak, aby miminko mohlo co nejlehčeji získat všechno maminčino dostupné mléko. Úprava přisátí může být úplně postačující na to, aby se zlepšila situace s „nedostatkem mléka“ anebo „nadměrnou tvorbou mléka“ (viz videoklipy)  .
  3. Použijte metodu stlačování prsu na zvýšení příjmu mléka. Nekojte jen z jednoho prsu, po tom, co vyprázdníte prs stlačováním, nabídněte miminku i druhý prs a prsy můžete několikrát vystřídat.
  4. Jestliže výlučně kojíte, zkuste po kojení mléko odstříkat. Několik minut ručního odstříkávání po krmení může být na zvýšení  tvorby mléka velmi efektivní. Některé maminky mohou chtít použít raději nemocniční odsávačku po dobu 10-15 minut po kojení. Což může fungovat některým maminkám, ale jiným ne. Udělejte co se dá.
  5. Maminka vyčerpaná odsáváním asi tvorbu mléka nezvýší.
  6. Není nutné odsávat mléko, pokud je to vyčerpávající a máte chuť s tím skončit.  

Upravte problémy se sáním a ukončete používání umělých náhrad prsů (kloboučků, láhví – pozn. překl.) .

Podívejte se na protokol  Používání laktační pomůcky  a Krmení po prstu a pohárkem

Použijte Domperidon na zvýšení tvorby mléka:

Domperidon funguje na zvýšení tvorby mléka obzvláště dobře za těchto okolností:

  • Matce, která si odsává v porodnici mléko pro nemocné nebo nedonošené  miminko, často poklesne tvorba mléka asi čtyři nebo pět týdnů po porodu. Příčin poklesu je mnoho (miminko se kojí po porodu příliš pozdě, není umožněna skutečná mateřská péče klokánkováním atd.), ale Domperidon obecně dostává úroveň tvorby mléka odsáváním zpět kde byla, anebo dokonce výše.
  • Matce často poklesne tvorba mléka v souvislosti s užíváním antikoncepce. Během kojení je třeba se vyhnout antikoncepci, která obsahuje estrogen anebo jen progesteron anebo i nitroděložnímu tělísku vylučujícímu progesteron (Mirena). Podívejte se na protokol Pomalé přibírání po počátečním dobrém přibírání, kde jsou uvedeny další možné příčiny poklesu tvorby mléka a úpravu faktorů, které ji mohly způsobit.

Domperidon také funguje, ale často méně výrazně u maminek, které:

  • si v porodnici odsávají mléko pro nemocné anebo nedonošené dítě, ale nepodařilo se jim rozvinout plnou tvorbu mléka.
  • se snaží rozvinout plnou tvorbu mléka pro kojení adoptovaného dítěte.
  • se snaží odstranit přikrmování dítěte umělým mlékem.

Vedlejší účinky domperidonu:

Stejně jako u všech léků i u domperidonu se mohou vyskytnout nežádoucí účinky.

U domperidonu byly nahlášeny mnohé nežádoucí účinky (příbalové letáky často uvádějí všechny vedlejší nežádoucí účinky, které byly nahlášeny, ale nahlášené příznaky ne vždy nutně souvisí vždy s tím, že daná osoba užívá lék). Žádný lék není stoprocentně bezpečný. Naše klinické zkušenosti ukazují, že vedlejší účinky se vyskytují mimořádně zřídkavě a vedlejší účinek, který se projevuje, je zvyšování tvorby mléka. Mezi nežádoucí účinky, které nám matky nahlásily patří:

  • bolest hlavy, která zmizela po několika dnech anebo po snížení dávky (pravděpodobně nejčastější nežádoucí účinek),
  • křeče v břiše,
  • sucho v ústech,
  • změny menstruace, obvykle zastavení, ale je možné i nepravidelné krvácení. Během kojení je však obvyklé nemít menstruaci po mnoho měsíců.
  • několik velmi málo matek, které domperidon užívaly dlouhodobě po mnoho měsíců, obvykle více jak rok, když zastavily užívání Domperidonu náhle ze dne na den, hlásily pocity úzkosti, nespavost, ztrátu chuti do jídla a další příznaky.

Množství, které se dostane do mateřského mléka je tak malé, že se neočekávají žádné účinky na dítě. Matky během mnoha let  užívání nehlásily žádné příznaky, alespoň ne takové, které je možno připsat jednoznačně na vrub domperidonu. Je zřejmé, že množství, které dostává dítě v mléku je jen mizivým procentem toho, co by dítě dostalo, pokud by se léčilo s ublinkáváním.

Jisté množství léku dítě přes mléko dostane, ale je to mizivé procento s porovnáním s tím, co děti dostanou při léčení nevolnosti. Nezapomínejte, že tento lék se podává dětem při léčbě refluxu.

Existují obavy z dlouhodobého užíváni domperidonu?

Výrobce ve  svých informacích uvádí, že chronická podávání domperidonu  u hlodavců má za následek zvýšení počtu nádoru prsu. Zároveň uvádí, že u člověka toto nikdy nebylo pozorováno. Důležitá poznámka - ve studiích toxicity léků se většinou používají obrovské dávky  po dobu zahrnující většinu anebo celou dobu života zvířete. Také je důležité vědět, že nekojení zvyšuje riziko rakoviny prsu, a naopak, riziko rakoviny prsu se s délkou kojení snižuje. Také je dobré si uvědomit, že v Kanadě se domperidon jako lék na  zvýšení tvorby mléka používá více než 20 let.

Užívání domperidonu:

Domperidon se obyčejně začíná užívat 30mg (tři 10mg tablety) 3-krát denně. V některých situacích doporučujeme až na 40mg 4-krát denně. V příbalovém letáku je uvedeno užít domperidon 30 minut před jídlem, ale je to doporučení platné při problémech s trávením. Každopádně je pravda, že absorpce domperidonu je na prázdný žaludek vyšší. Domperidon užívejte asi každých 8 hodin tehdy, kdy vám to nejlépe vyhovuje (není nutné kvůli tomu vstávat, aby byl dodržen 8 hodinový harmonogram – nehraje to významnou roli). Mnoho matek užívá domperidon 3 a ž 8 týdnů, někdy déle a někdy je nemožné ukončit užívání během celé doby kojení. Matky, které kojí adoptované děti, užívají lék obvykle velmi dlouho. Lidé užívající domperidon pro žaludeční těžkosti ho užívají mnoho let.

Po začátku užívání domperidonu může trvat tři anebo čtyři dny než se objeví nějaký účinek i když někdy matky zaznamenaly účinek do 24 hodin. Zdá se, že maximální účinek se obvykle objeví do 2 – 3 týdnů, ale některé matky zaznamenaly kladný vliv až po 4  a více týdnech. Je proto rozumné užívat domperidon aspoň 4, ještě lépe 6 týdnů a až potom mluvit o tom, že to neúčinkuje.

Pro více informací jak ukončit užívání Domperidonu se podívejte na protokol: Domperidon, ukončení užívání

 

Materiál: Domperidon, začátek užívání, červen 2012

Autor a revize (pod jinými názvy): Jack Newman, MD, FRCPC, 1995-2005

Revize: Jack Newman MD, FRCPC, IBCLC a Edith Kernerman, IBCLC, 2008, 2009

Překlad z anglického jazyka do slovenštiny MAMILA o.z. 2010

Překlad ze slovenštiny do češtiny Pavlína Kallusová, 2013, www.kojim.cz ,