Růstový spurt kojených dětí - veliký mýtus

28.05.2013 20:58

"Růstový spurt" je nesprávně popisován jako situace, kdy miminko v určitém věku potřebuje více mateřského mléka v důsledku většího růstu, který se projevuje tak, že miminko chce být velmi často na prsu, přibývá málo na hmotnosti potom, co přibývalo dobře a nyní roste více do délky. 

Takového vysvětlení a označení celé situace je chybné v důsledku nepochopení zákonitostí dostatečné tvorby mateřského mléka. Projevy miminka, jako je neklid, nespokojenost a velmi časté kojení mohou být signálem toho, že se snížila tvorba mléka (ne, že se zrychluje růst dítěte), nebo že miminko potřebuje být na prsu velmi často z jiných nejrůznějších důvodů, jako je třeba začátek nemoci atd. To, že miminko přestalo přibývat na váze po počátečném dobrém přibývání je jasný důkaz toho, že se tvorba mléka snížila, nikoliv, že se zrychluje růst do délky. Hypotéza, že v období „růstového spurtu“ se tvorba mléka zásadně zvyšuje je chybná, protože mateřské mléko se potřebám dítěte nepřizpůsobuje svým množstvím, ale složením. Domněnka, že čím starší je dítě, tím více mléka potřebuje, vychází z mentality krmení dětí umělým mlékem. 

Z jakých důvodů se snižuje tvorba mléka:

  • Špatný začátek kojení – absence samopřisátí a dostatku tělesného kontaktu miminka s maminkou
  • Nesprávná poloha a přisátí miminka
  • Následné potíže při kojení (bolestivé kojení, bolestivě nalité prsy, atd.)
  • Omezování délky a frekvence kojení - kojení podle časového rozvrhu 
  • Neadekvátní dokrmování – používání láhve
  • Používání náhrad prsu – dudlíky, láhve a kloboučky
  • Absence tělesného kontaktu později po porodu - spaní v zavinovačkách, dlouhé spánky v kočárku „na vzduchu“
  • Hormonální antikoncepce

Nejčastější rada, kterou maminky dostávají je, že mají kojit častěji – podle potřeb miminka, což je samozřejmě správně, ale je také velmi důležité maminkám vysvětlit, že jejich miminko musí mít správnou polohu přisátí, aby mohlo vypít co nejvíce mléka a také velmi pomáhá miminko kojit v kontaktu kůže na kůži. Jestliže se miminko kojí často, ale mléko nepije, potom může být kojeno velmi často a stejně si potřebné množství k tomu, aby bylo spokojené nevypije 

Pokud je správná poloha přisátí zajištěna a maminka má správnou pomoc a podporu od poradkyně, která  umí pomocí pozorování kojení zhodnotit, zda děťátko vypije dost mléka, může se situace velmi rychle zlepšit.

Jestliže miminko nepije dost mléka, je potřeba mamince dále doporučit:

také hlavně proto, aby se předešlo bojkotu kojení, což je velmi náročná situace nejen pro maminky a děti, ale také někdy i pro poradkyně.