Americký úřad pro kontrolu léčiv a otázka domperidonu

10.11.2014 21:55

Dr. Jack Newman

Mnoho mladých maminek a jejich dětí se musí vyrovnávat s těžkostmi při kojení. Pediatrům, kteří se tímto problémem intenzivně zabývají, dělá starosti varování o domperidonu, které dne 7. června 2004 vydal americký Úřad pro kontrolu léčiv (FDA). FDA varuje kojící ženy před užívání domperidonu na podporu tvorby mateřského mléka, protože prý může způsobit srdeční arytmie.

FDA vlastně vyrukoval s politickým vyjádřením. Přitom ale úmrtí, která se v souvislosti s ním vyskytly (byly pravděpodobně dvě), nastaly po užití domperidonu podávaného v infuzích. V této formě se však lék dávno už vůbec nepoužívá a na podporu tvorby mateřského mléka se nikdy ani nepoužíval. Spíše je pravděpodobné, že pacienti, kteří dostali lék intravenózně, měli i jiné zdravotní těžkosti. Navíc, FDA zřejmě neúmyslně, ale přece, zavádí lidi k domněnce, že tyto zprávy jsou nové.Ve skutečnosti se udály před dvěmi desetiletími.

Proč ve svém varování nezmínili i metoklopramid, který je mnohem nebezpečnější a také se pod rukou používá na zvýšení tvorby mléka? Metoklopramid podáván v tabletkách, může způsobit těžké deprese, což se u domperidonu nestává. Na druhé straně, v USA je metoklopramid schválen a používá se při léčbě poruch motility žaludku. Dopis, který jsem dostal a ve kterém se zmiňují obě léčiva nám pomůže pochopit, jaká je situace s domperidonem…“ moje matka ….užívá domperidon při léčbě gastroparézy. Má přibližně 150 centimetrů a předtím zhubla více než devět kilogramů. A proč bere domperidon? Protože dokud brala Reglan (metoklopramid) u nás v ČR také Cerucal – pozn. překl., trpěla depresemi a těžkými záchvaty paniky. Minulé jaro byla na psychiatrickém oddělení pro seniory pečená-vařená. Naši situaci vyřešil až domperidon.

Pokud FDA velmi trápí, komu endokrinologové v USA předepisují domperidon na gastroparézu, proč nezmínili nebezpečí pro diabetiky? Proč se speciálně zaměřili na kojící ženy? Proč se nezaměřili na diabetiky, kteří jsou srdečními onemocněními ohroženi mnohem více než ženy v reprodukčním věku?   

Proč varování vyšlo právě v den, kdy v USA začala národní kampaň za podporu kojení?

Pediatři předepisují domperidon kojencům i proti zvracení či ublinkávání, ale většinou u žen na zvýšení produkce mateřského mléka. Nežádoucí účinky nepřesahují rámec mírných bolestí hlavy, příležitostné nepravidelnosti v menstruaci a mírných břišních křečí. To se nedá říci o metoklopramidu,  který kromě deprese vyvolává i další nežádoucí účinky a postihuje centrální nervovou soustavu.

Pro porovnání: Po použití léku Septra zemřely nejméně dvě děti na Steven-Johnsonův syndrom, ale není přesně známo, kolik takových případů se v Kanadě a v USA vyskytlo. Proč nikdo nevaruje před Septrou? Lékaři se v praxi mnohokrát setkali s případy, kdy po použití Acylpyrinu pacienti vážně onemocněli nebo dokonce zemřeli na žaludeční krvácení. Po předávkování Acylpyrinem zemřelo anebo dlouhodobě onemocnělo mnoho dětí. Proč nikdo nevaruje před Acylpyrinem?

Mnoho žen zemřelo následkem užívání antikoncepčních tablet a mnoho utrpělo závažné poškození zdraví. Proč nejsou zakázány?

Narážíme na otázku podávání léků úplně zdravým ženám a tvrzení, že zdravým ženám se léky předepisovat nemají. Nemožno souhlasit. Jde o čisté pokrytectví, o to více pokud mluvíme například o preventivní medicíně, ve které se snažíme vyvarovat nemocím.

 Fakta jsou jasná. Kojení snižuje riziko rakoviny prsu u matek. Stejně tak snižuje riziko obezity, hypertenze, cukrovky I. A II. typu. Vysoké hladiny LDL /HDL, zánětu středního ucha, astmatu a alergií, gastroenteritídy u dětí. U předčasně narozených dětí snižuje riziko nekrotizující enterokolitídy. Právě čtyři z vyjmenovaných nemocí jsou rizikovými faktory nejzávažnějšího degenerativního onemocnění a největšího zabijáka v moderní době – aterosklerózy. Podle mnoha informací kojení podporuje lepší kognitivní vývoj u dětí.

Méně jednoznačná, ale stále závažná jsou tvrzení, že kojení snižuje riziko některých rakovinotvorných onemocnění i dětí. Hodgkinův a non Hodgkinův lymfom (v pozdějším věku rakovina prsu), sklerózy multiplex a zánětlivých střevních nemocněních.

Proto bychom měli vykonat všechna rozumná opatření vedoucí k úspěšnému kojení. V některých případech by měla existovat možnost použít léky, které jsou na základě zkušeností s tisíci žen bezpečné anebo mají jen nepatrné nežádoucí účinky. Neexistuje lék, který nemá nežádoucí účinky. Pravděpodobně existuje jen pár schválených léků., které nikdy nikoho nezabily. Pokud si zvážíme pro a proti, domperidon může udělat hodně dobrého. Proč tedy nepokračovat v jeho předepisování v případech, kdy lékař usoudí, že může být užitečný?

Zdroj www.mamila.sk