Cucání prstů, palečku

28.05.2014 18:40

Převzato z www.mamila.sk

Miminka si někdy v období 3. měsíce začnou sát pěstičku, protože toto období je v životě miminka provázeno objevování ručiček a nemusí to být nic neobvyklého. Pokud jde o miminko, které dobře přibírá a na prsu spokojeně pije, je cucání pěstičky jen vývojovým stádiem, ve kterém miminko pěstičku objevilo. Některá miminka si občas olizují některé prsty nebo pěstičku jako součást normálního chování bez toho, aby je sály „ze zlozvyku“ a v takovém případě s tím poměrně rychle přestanou.

To, že si dítě saje pěstičku nebo prsty není důvod na dávání dudlíku. Ani dudlík, ani palec nejsou ideální z hlediska rozvoje čelisti a správného vývoje ústní dutiny. Žádný dudlík není „ortodontický“. Správný vývoj čelisti, patra a správný vývoj ústí dutiny zabezpečuje jen kojení.

Místo nabídnutí dudlíku je potřeba udělat následující:

  1. Zjistit, jestli se miminko dostatečně kojí (protože některá miminka toto dělají, pokud se z různých příčin sníží tok mléka v důsledku snížené tvorby mléka). Sání pěstičky nebo prstů může být první známkou toho, že se tvorba mléka snížila a miminko si menší tok mléka kompenzuje sáním mimo prs. S tímto vám může pomoci poradkyně při kojení osobně.
  2. Někdy si miminka sají prsty nebo pěstičku jako náhradu za to, že nemají možnost být na prsu dostatečně dlouho. V takovém případě je dobré miminku nabídnout prs a zabránit tak sání pěstičky nebo prstů. Můžete miminko nosit v nějakém nosiči a pokud bude potřebovat sát, nabídněte mu prs.

V případě, že příčinou toho, že si miminko saje ručičku anebo palec je to, že se mamince snížila tvorba mléka, většinou je možno pozorovat při kojení, že miminka chvíli na prsu pijí a když se tok mléka zpomalí, tak místo dalšího pití si sají pěstičku. Pokud sání pěstičky nahrazuje pití na prsu,  tak je potřeba podniknout kroky k nápravě dané situace, která má někdy tendenci se zhoršovat.. Neplatí pravidlo, že „pokud by bylo miminko hladové, tak by se přisálo a pilo“. Sáním pěstičky si totiž může nahrazovat sání na prsu a nemusí to znamenat, že je dostatečně najezené. Tato skutečnost se potom později může projevit nižším váhovým přírůstkem například v průběhu následujícího měsíce. Cucání palečku je v takovém případě součástí chování miminka při bojkotu – děťátko se uspokojuje sáním palečku místo toho, aby se přisálo na prs. Klíčem k řešení této situace je zvýšit tvorbu mléka a během toho postupovat podle tohoto dokumentu. Tyto situace si vyžadují mnoho času, trpělivosti a obvykle trvá dlouho, než se situace trochu zlepší, přičemž otázka zvýšení tvorby mléka je klíčem k řešení.

Z hlediska dlouhodobého kojení, vývoje ústní dutiny jako i samotného palečku (někdy se při velmi dlouhodobém sání deformuje i samotný paleček nebo nehet na něm) by stálo za zvážení, aby se děťátko naučilo využívat na sání prs. Pokud je již na sání něčeho jiného zvyklé, toto může být těžké. Je třeba zkusit vystihnout ty správné okamžiky, kdy si miminko bude chtít sát paleček, ale zároveň se snažit citlivě předejít tomu, aby se dítě zlobilo nebo plakalo. Dříve se mu snažit ukázat, že je příjemné být na prsu.. Pomoci by mohlo například časté nošení, fyzický kontakt, společné spaní a snaha zaměnit paleček za prs, když už miminko skoro usnulo. Zpočátku to není jednoduché, ale tato změna je důležitá pro budoucnost. Vyplatí se toto řešit, protože potřeba dítěte sát trvá poměrně dlouho – a pokud si ji děťátko již v prvních měsících uspokojuje na palečku, nemusí být jednoduché dosáhnout, aby si ho děťátko nesálo i později, když již bude mít 3-4 doky, protože obzvlášť usínání u něj je mu příjemné podobně jako usínání u prsu. Avšak z dlouhodobého hlediska je rozdíl mezi usínáním na prsu a na palečku – sání prsu totiž podporuje správný vývoj čelisti, ústní dutiny a zubů, což se o cucání palečku nedá říci.

Přečtěte si příběh jedné maminky, která cucání palečku svojí dcerku úspěšně odnaučila.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk