Děti si nedokáží příjem potravy řídit pokud jsou odděleny od maminky

14.12.2012 08:46

Maminka pomáhá miminku v přijmu potravy, stejně jako v regulaci tělesné teploty, srdeční činnosti a dýchání. Pro úspěšné kojení je tedy velmi důležité, aby děti byly v co největší blízkosti svojí maminky. Pokud spí miminka oddělena od maminky, zabalená v zavinovačce v postýlce, nebo v kočárku dochází k dezorganizaci spánkových cyklů, tedy i k dezorganizaci přijmu potravy. Pokud se děťátko vrátí na tělo maminky, začne o kojení projevovat zájem a přisaje se samo v pro něj v nejvnodnější chvíli.

Co tedy maminkám doporučovat?

  • Ideální je, aby si maminka své nahé miminko (pouze v plence) položila na své nahé břicho pod prsy a nechala miminko, aby se samo doplazilo k prsu a přisálo se.
  • Jestliže se kojení teprve rozjíždí je maximálně výhodné kojit miminko vždy nahé pouze v plence v kontatku kůže na kůži s maminkou.
  • Při kojení se maminka s děťátkem může přikrýt třeba plenkou, nebo šátkem, který získá tělesnou teplotu. Když miminko po nakojení usne, maminka děťátko lehce zavine, nevo "zamuchlá" do této "nahřáté" plenky a je ideální, když jej nechá spát zajištěné polštářem v teplém místě (křeslo, sedačka, postel), kde s ním maminka seděla a kojila jej. Stejně jako třeba koťata spí v pelechu se svojí kočkoou - mámou, tak i děti potřebují zažívat teplé a vyhřáté místo.
  • Jestliže není kojení rozvinuté, je pro maminky maximálně výhodné nosit děti v šátku a v šátku je i kojit. Díky nošení k plnému kojení mohou dospět i předčasně narozená miminka.
  • Je důležité maminkám vysvětlit, že pro rozvoj kojení není dobré, aby děti spaly několik hodin v kuse. Fyziologické spánkové cykly, které jsou plně funkční jen v kontatku s maminkou jsou velmi krátké. Trvají pouze několik desítek minut tak, jak to nastavila celé dlouhá evuloce. Jestliže děťátko prospí několik hodin třeba v kočárku a maminka jej po probuzení před kojením třeba ještě přebaluje, je potom kojení velmi těžké, protože  miminko již velmi pláče, neboť svoji ideální příležitost se nakojit již několikrát promeškalo. Maminkám tedy nedoporučuji, aby svoje děti budily, ale aby jim připomněly svoji blízkost, svůj tělesný kontakt a děti se potom vzbudí samy a kojí se opravdu dobře! A nebo také na hrudi maminky spokojeně spí dál, pokud to potřebují. I to je potřeba respektovat.

Je veliká radost zažívat intimní chvíle maminek a dětí, kdy se z ospalých Šípkových Růženek stávají akční děťátka s velikým zájmem o prsy svojí maminky.

V kontaktu kůže na kůži také maminkám odeznívají potíže s nalitými prsy. Pokud miminko odpočívá nahé na své mamince, mléko z prsů pozvolna vytéká a tím je prs měkčí a připravený na přisání miminka.