Doporučení pro podporu maminky při kojení paterčat

02.06.2013 11:51

Podpora kojení je zásadní pro celé budoucí zdraví dětí a maminky obzvláště dětí, které jsou z vícečetného porodu a přišly na svět dříve.

Je důležité mít na paměti, že kojení nemá žádné výhody, kojení je norma! Je důležité znát a vážně brát v úvahu rizika krmení umělou výživou a láhví.

Aby děti mohly být kojeny je důležité maximálně podpořit maminku a zajistit následující kroky:

  1. Je nezbytně důležité zajistit co nejvíce tělesného kontaktu kůže na kůži s maminkou, případně s tatínkem. Jen v tomto kontaktu dochází ke stabilizaci všech základních tělesných funkcí dětí, k regulaci spánkových cyklů a k regulaci příjmu potravy. V kontaktu kůže na kůži se děti na kojení připraví a v momentě kdy se na těle svého rodiče probudí je největší pravděpodobnost, že se úspěšně přisají: https://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/skutocny-pribeh---kontakt-koza-na-kozu-hned-po-porode.pdf
  2. V případě, že se první krok v čase, kdy se bude o kojení hlásit další děťátko nepodaří zajistit je důležité maminku podporovat v tom, aby děťátko kojila v kontaktu kůže na kůži ve správné příčné poloze, ve které je zajištěno nejlepší asymetrické přisání a dítě si tak může vypít nejvíce mléka: https://kojim.webnode.cz/fotogalerie-spravneho-prisati/#a3-prisavanie-na-prsnik-1-jpg3 . Pokud se tato správná poloha přisátí zajistí, děti se přisají na jakoukoliv bradavku a nebude potřeba použít klobouček na kojení, který neumožní správné přisávání, snižujte tvorbu mléka a brání přenosu imunologické informace z dítěte na maminku.   
  3. Ve výjimečném případě, kdy nebude kontakt dětí s maminkou a kojení možné, je důležité, aby si maminka odstříkávala, nejlépe rukou, své kolostrum ideálně do zkumavky. V případě, že jí to rukou nepůjde, ať požádá o pomoc zkušenou porodní asistentku nebo sestru, která jí to ukáže. Odstříkané mléko mohou její děti dostávat rovnou ze zkumavky. Ukázku správného odstříkávání najdete zde: https://breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-squeeze-czech
  4. Další důležitá podmínka pro to, aby děti neodmítaly prs po tom kdy zatím nemohly být kojeny je správné krmení. Děti nesmí být krmeny láhví a to ani „speciální láhví“ o které její marketing tvrdí, že umožňuje přechod mezi krmením a kojením. Ideální způsob dokrmování dětí je pohárkem, který se dá nacvičit a je důležité, aby děti takto byly krmeny neustále v případě, že nemohou být v potřebném čase kojeny: https://breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-cupfeed-czech
  5. V případě, že se děti k prsu přisají a hned usínají, je důležité podpořit jejich přisátí zavedením laktační pomůcky k bradavce: https://breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-lactaid-czech  Děti kojení neunavuje, děti reagují na tok mléka. Pokud je tok mléka pomalý, děti se buď začnou od prsu odtahovat, nebo usínat. Laktační pomůcka pomůže zajistit dostatečný tok mléka a děti na prsu zůstanou dostatečně dlouho dobu a vypijí si potřebné množství mléka.
  6. Pro úspěšné kojení je tedy určující dostatečná tvorba mléka, která se podporuje odsáváním v bodě, kdy děti zatím nejsou kojeny. V momentě, kdy se začnou kojit nemá cenu, aby se maminka dále zatěžovala odsáváním a více se soustředila na kontakt se svými dětmi a na správnou polohu přisávání. Tvorbu mléka skvěle podpoří byliny Pískavice- Řecké seno a Benedikt lékařský. Více informací, kde bylinky sehnat a jak je užívat najdete zde: https://www.poradkyneprikojeni.cz/co-urcite-potrebujete-vedet/pro-maminky-ke-stazeni/  Mamince bych doporučila, aby si hned bylinky zajistila. Tím si vytvoří bohatou tvorbu mléka pro svoje děti, což je klíčové pro další úspěšné přisávání dětí a kojení.
  7. Celou situaci velmi podpoří kontakt kůže na kůži a nošení dětí. Doporučuji, aby děti byly nošeny v šátku, babyvaku – zkrátka v tom, co bude mamince, tatínkovi a osobám, které budou rodině pomáhat vyhovovat.    

V případě jakýchkoliv otázek mě můžete kontaktovat: https://www.poradkyneprikojeni.cz/kontakt/