Imprintingem po porodu prochází nejen dítě, ale i maminka

20.12.2013 08:27

Imprinting je velmi důležitý proces který by se dal charakterizovat jako proces raného a rychle probíhajícího učení, který novorozenci umožňuje vytvořit si nejen úzký vztah k matce, ale také to, jakým způsobem se bude přisávat. Jestliže má v prvních chvílích života možnost se samo připlazit a přisát se k prsu, potom se vždy bude přisávat stejně správným způsobem. Jestliže dítě dostane do úst náhradu prsu (dudlík, klobouček, láhev) správnost jeho dalšího přisávání je významně ohrožena a to až do takové míry, že se bude přisávat pro matku velmi bolestivě nebo dokonce vůbec.

Proces imrintingu po porodu prožívají i matky. To, jakým způsobem se bezprostředně po porodu mohou nebo nemohou starat o své děti zásadním způsobem ovlivní jejich další mateřské kompetence.

   Velká potíž pro maminky pečující o své děti tkví v tom, že v porodnici jsou jim podsouvány určité vzorce péče o miminko, které ve své podstatě mateřskou kompetenci vůbec nepodporují. Nejzávažnějším bodem v tomto souboru je vážení dětí před a po kojení, které matkám naprosto podkopává kompetenci své dítě nakrmit a ještě nepodává spolehlivé údaje o tom, jestli dítě vypilo mléka dost. Je mnohem spolehlivější způsob, jak matka pozná, že je jí miminko pije dost mléka.

Někdy si zdravotníci stýskají, že maminky tyto postupy nedokáží v domácím prostředí opustit, což ale opravdu není divu, protože celý soubor postupů péče o miminko si maminky vpečetí úplně stejně, jako jejich miminko první přisátí. Záleží nyní na tom, jestli v mamince zvítězí intuitivní chování, které vnímá miminko a jeho potřebu nebo pragmatické úkony, které se musí střídat v pravidelných intervalech a které mohou být pro progresi kojení fatální.

Do jaké míry si může přirozená mateřská intuice najít místo v zdravotnickém systému?