Jak pokračovat v kojení po 6. měsíci

28.06.2013 20:54

Přeloženo z www.mamila.sk

Kojená miminka přibližně kolem 6. měsíce začínají projevovat zájem o příkrmy. Kojení pokračuje dále, tak jako doposud, společně se zaváděním příkrmů. Zavádění příkrmů trvá přibližně do 2 let. Potom se dítě kojí a přitom jí rodinou stravu.

Jak pokračovat v kojení po 6. měsíci tak, aby kojení vydrželo a dítě se předčasně neodstavilo?

  • Kojení je velmi důležité a je jej potřebné je i během příkrmů nadále udržovat, klidně nakojte dítě vždy, když má chuť – před jídlem, po jídle, mezi jídly atd.
  • Nesnižujte počet kojení, příkrmy se ke kojení přidávají, kojení se jiminenahrazuje.
  • Příkrmy nemají nahradit kojení, obzvláště ne do takové míry, že dítě začne jednotlivá kojení odmítat.
  • Mateřské mléko je důležitou součástí výživy, je nenahraditelné i v tomto věku a pokrývá potřebu mnoha látek, které mnoho dětí v tomto věku ještě nejí v dostatečném množství, přičemž zároveň osahuje množství jedinečných látek.
  • Kojení dítěti aktivně nabízejte, pokud se o něj samo nehlásí tak, aby bylo kojeno dostatečně často a dostatečně vydatně- snaha dostat se na co nejmenší počet kojení za den, případně snaha odstranit noční kojeni dřív, než je na to dítě připraveno, někdy může  vyústit v předčasné odstavení dítěte.
  • Jestliže se počet kojení sníží, hledat příčinu, odstranit ji, pracovat na zvýšení počtu kojení, případně zvýšení tvorby mléka.  
  • Podobně jako během prvních 6. měsíců ani po 6. měsíci nebo po 1. roku neexistují čísla, která by vyjadřovala jak často je dobré kojit nebo jak dlouho má trvat kojení – při hodnocení kojení je nutno vycházet z vyhodnocení kojení během dne a vyhodnocení chování dítěte.
  • Je dobré využívat kojení na to, na co jej matky využívaly tisíce let: na uspávání dítěte, na opětovné uložení dítěte při nočním probuzení, na uklidnění dítěte když se mu něco stane, na utěšení unaveného nebo nespokojeného dítěte nebo v mnoha dalších situacích kdy kojení dítěti pomůže, například při nemoci atd.
  • Odmítání kojení, bojkot prsu, úplně odmítnutí prsu v tom to věku nepředstavuje snahu dítěte o „odstavení“ – jde o problémy s kojením, které stojí zato řešit tak, aby mohlo kojení dále pokračovat.
  • Nepodávejte kojenému dítěti ani v tomto věku umělé mléko, nezačněte v tomto věku požívat  láhve (které jsou mimochodem úplně zbytečné, kojené dítě ani v tomto věku nepotřebuje umět pít s láhve – mimochodem, hrníčky s náústky jsou jen jiná forma láhve). Mimochodem: kojené dítě nepotřebuje láhve při zavádění příkrmů po 6.měsíci a to stejné platí o umělém mléku. Kojenému dítěti stačí kojení a příkrmy. A stejně po odstavení  kojené dítě nepotřebuje umělé mléko (ani láhev), stačí mu běžná, zdravá, rozmanitá strava v potřebném množství.