Kojení a menstruace

11.05.2014 19:36

Převzato z www.mamila.sk

Kojící maminky dostávají menstruaci průměrně kolem 14. měsíce po porodu, ale rozpětí je velmi široké směrem nahoru i dolů. Poměrně málo maminek dostane menstruaci v prvních  měsících po porodu, což ale neznamená, že není možné, abyste takhle brzy menstruaci dostala, stejně jako může být úplně normální, když se matce nevrátí menstruace ani později, například až po 2. roce živote dítěte.

Mateřské mléko je během celého cyklu maminky stejně kvalitní a vhodné pro miminko. Miminko se může kojit i když má maminka menstruaci. Pokud je všechno ostatní s kojením v pořádku, tak menstruace nijak neovlivňuje kojení.

Některé maminky však popisují, že dítěti během menstruace „mléko nechutná“, že se tvorba mléka sníží. Mluví o tom, ž před menstruací je dítě není klidné, odtahuje se od prsu a odmítá sát, stejně jako i během menstruace a potom se to po skončení menstruace zlepší a děťátko pije lépe.

Otázka je, jestli je toto chování způsobeno změnou chutí mléka. Pravděpodobně neexistují vědecké studie, které by se zabývaly otázkou chuti mléka během menstruace. Chuť mateřského mléka se totiž mění neustále podle toho, co matka snědla. A to je dobře, protože tyto změny v chuti mateřského mléka připravují miminko na jezení příkrmů. Navíc popisované chování není po naskočení menstruačního cyklu běžené, drtivá většina maminek žádnou změnu v chování miminka nepozoruje.

Následující vysvětlení nespokojenosti miminka při kojení je o něco pravděpodobnější než vysvětlení opírající se o teorii změněné chuti mléka: Většina žen, které tuto situaci popisují o ní mluví v případě, že dostaly menstruaci poměrně brzy po porodu. Pokud je to tak, tak to ve většině případů znamená, že menstruaci dostaly tak brzy, protože se jim snížila tvorba mléka (miminko spí dlouho v noci, není správně přisáto, nepije dostatečně, nespí s matkou v posteli, má dudlík, matka začala brát antikoncepci atd.).

Menstruace v takovém to případě tedy není příčinou snížení tvorby mléka, ale jejím důsledkem. A v souvislosti s tím, je možné, že se tvorba mléka ještě více sníží těsně před menstruací nebo během menstruace. Stává se to i těm ženám, které měly na začátku vynikající tvorbu mléka a ta se potom snížila do takové míry, že dostaly menstruaci.

Pokud je to tak a miminko se od prsu odtahuje a pláče, nechce se přisát, nepije pořádně, je možné, že by pomohlo, kdyby pití zkontrolovala  poradkyně při kojení, protože se tak dá posoudit, jestli se takto miminko chová proto, že nepije dostatečné množství mléka a tato situace se dá napravit kromě jiného i zvýšením tvorby mléka. Také by se měly hledat příčiny, které způsobily snížení tvorby mléka.   

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk