Kojení, když má dítě průjem nebo zvrací

27.05.2014 10:17

Převzato z www.mamila.sk

Nemocné dítě potřebuje kojení ještě více než zdravé. V případě průjmu a zvracení platí samozřejmě to stejné. Při průjmu nebo častém zvracení je největší hrozbou rychlá ztráta tekutin a dehydratace  dítěte. Správný management kojení dokáže do veliké míry eliminovat toto riziko a pomoci dítěti při uzdravování. Kojení může výrazně pomoci, aby zvracení nebylo urputnější a urputnější.

Pokud dítě zvrací nebo má průjem, často se stává, že je doporučeno, aby nebylo kojeno a místo toho dostávalo rehydratační roztoky nebo vodu po lžičkách. Naopak. Kojení má v takovémto případě pokračovat, mateřské mléko obsahuje veliké množství vody a také další látky v mnohem lepším složení než rehydratační roztok. U kojeného dítěte je tedy třeba zabezpečit právě to, aby bylo i nadále kojeno. Čas nemoci není časem pro odstavení nebo na to, aby mu kojení nebylo umožněno.                                    

Jak upravit kojení v případě  průjmu a zvracení dítěte:

Ideální je dítě vůbec nesundávat z prsu.

V případě vážných stavů je dítě i tak nespokojené, rozbolavěné,rozmrzelé a prs kromě jiného pomáhá zmírňovat prožívání bolesti, uklidnit dítě i maminku a pomůže dítěti usnout při kojení. Proto je ideální dítě co nejdéle držet na jednom prsu, tak bude pít postupně maličké množství mléka, což je v případě zvracení výhodné a lepší než veliké množství naráz a většinou bude sát na prsu bez pití, čímž se podporuje pohyb svalstva trávicí soustavy směrem od úst dovnitř, což také napomáhá tomu, aby dítě nemělo nutkání na zvracení. Dítě dokáže sát  i během spánku a toto sání naprázdno také pomáhá k tomu, aby dítě nezvracelo a stihly se vstřebat dávky mléka, které mezi tím přijme. Pokud i navzdory tomu dítě zvrací, nelekejte se a pokud má chuť, nabídněte mu prs ihned po zvracení.

Na druhý prs dejte dítě jen tehdy, pokud si ho samo vyžádá nebo pokud je to již skutečně nezbytné. Při nabídnutí druhého prsu můžete prs ze začátku celý uchopit a stlačit a držet stlačený, jakoby ho přiškrtit, aby tok mléka nebyl tak rychlý a dítě vypilo jen maličké množství mléka postupně.

  • Mateřské mléko obsahuje bakterie pro obnovu střevní mikroflóry
  • Je dobré při překonávání nemoci počkat s nabízením tuhé stravy a raději výlučně kojit i starší dítě, až dokud samo neprojeví zájem o jídlo.
  • Není vhodné dítěti vnucovat rýžové, mrkvové ani jiné roztoky. Pokud se kojí je to postačující a když má zájem o jídlo, může jíst zdravé jídlo, na které má chuť. Není vhodná dieta s vyloučením tuků, protože ta může naopak průjem prodloužit.
  • Pokud má dítě zároveň během nemoci teplotu, využijte kontakt kůže na kůži  a položte si dítě bez oblečení na sebe, případně se přikryjte lehkým oblečením.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte ,co to přesně znamená, napište  na dojcnie@mamila.sk