Kojení v leže je velmi důležité ...

19.11.2015 22:51

.. a mnoho maminek nedostane podporu,  informace a instruktáž, jak zajisti, aby i v leže miminko mohlo být správně přisáto.

převzato z www.mamila.sk

  1. Maminka si pohodlně lehne ještě před tím, než se snaží miminko přisát. Rameno leží na matraci postele - ne na polštáři.
  2. Maminka potřebuje dostatečný prostor na to, aby si miminko lehlo do oblasti jejího břicha, proto na kojení v leže není ideeální úúszká pohovka, protože maminka musí posunout boky dozadu a stehna noh dostatečně nízko, vysunout pánev dozadu a toto celé zopakovat, aby pánev byla vysunuta co nejvíce dozadu.
  3. Je důležité, aby si maminka nepřilehla dvorec prsu, ze kterého bude kojit a na který se miminko bude přisávat. Bradavka prsu míří vzhůru. Pokud chce maminka kojit z pravého prsu, leží na pravém boku. 
  4. Podložením zad polštářem regulujeme velikost prsu. Pokud má maminka větší prsy je dobré, aby si lehla více na záda a naopak. Pokud má malé prsy, leží více na boku. Záda podložená polštářem pomohou ve stabilizaci polohy v leže, stejně jako můžeme pomoci tím, že mamince dáme polštář mezi nohy - což ještě více pomáhá stabilizaci polohy v leže a je to pohodlné.
  5. Je důležité, aby miminko leželo na boku a bylo dostatečně nízko a nepředklánělo hlavu do prsu a k prsu směřovalo odspodu. Horní ret by mělo mít na úrovni bradavky již od začátku, nos musí být od začátku velmi daleko od prsu. Maminka může dítě přidržovat mezi lopatkami nebo jej zezadu podložit stočeným ručníkem nebo polštářkem.