Kojící maminka nemusí nijak omezovat svůj jídelníček.

15.01.2013 20:00

Možná řešíte co můžete, nebo nemůžete jíst, pokud má Vaše miminko potíže s bříškem. Možná Vás překvapí informace, že to co Vy, jako maminky jíte nepřechází do mateřského mléka a nezpůsobuje koliky.

Děti se kroutí a vypadá to, že mají koliku z několika důvodů:

  • gastroenterokolický reflex - děťátko kroucením u prsu dává najevo, že potřebuje kakat nebo čurat. Poud maminky své děti kojí kůže na kůži, je jednoduché jim sundat plenku a podržet je nad jakoukoliv nádobkou, aby se vykakaly, nebo vyčuraly.
  • děti reagují na tok mléka z psu. Mléko může téci velmi rychle, nebo může téci málo. Na obě situace děti reagujít tak, že se kroutí a odtrhují od prsu. Tuto situaci vyřeší zajištění vynikajícího asymetrického přisátí.
  • předrážděnost v důsledku velkého množství podnětů pro miminko a dezorganizace spánkových cyklů v důsledku oddělování dětí od maminek.
  • zmatení potřeb děťátka dudlíkem. 

Děti patří do skupiny "mláďat nošených". Potřebují neustálý kontakt s maminkou a neustálý přísun mateřského mléka. "Koliky" dětí se nevyskytují u domorodých národů, které dětem zajišťují neustálý kontakt s maminkou.

Možná znáte situaci, kdy maminka již skoro nic nejí, koupila všelijaké kapičky pro děťátko a situace je stále stejná. Pes je tedy skutečně zakopán jinde a to ve výše uvedných případech. Často jde o kombinaci všech uvedených situací a proto skutečnou úlevu přinese akceptování všeho co miminko potřebuje, což někdy může být pro maminku náročnější o to více, pokud těžko nachází podporu v tom, aby miminko nosila, nebo s ním spala v posteli.

Jednoduše řečeno, aby se situace upravila je nutné zajitit:

  • co nejlepší přisátí miminka, odstranit náhrady prsu - dudlíky, lahvičky, kloboučky,
  • miminko uklidňovat a uspávat kojením a nošením a
  • zajistit miminku co nejvíce kontatku s maminkou společným spaním.   

Ráda Vám pomohu s řešením "kolik" Vašeho miminka. Neváhejte mě kontaktovat.