Manipulace nebo komunikace?

11.07.2013 16:33

Tyto příjemné letní dny střídavě trávím s dětmi na chatě. Je s námi i moje dlouholetá velmi dobrá kamarádka se svojí dvouletou holčičkou, kterou kojí. Toto společné pobytí mě přineslo zjištění, jak může být komunikace mezi maminkou a větším kojeným dítětem krásná a citlivá. Maminky, které své děti kojí „dlouhou“, tedy „správnou“ dobu mnohdy slýchávají a čtou, že děti si od nich kojení vynucují, že s nimi manipulují. Děti ale nejsou schopné dospělými manipulovat. Jejich mozek si ještě nedokáže spočítat, že když nyní budou plakat a maminka udělá to a to, dítě tak dosáhne svého cíle. Děti naprosto jednoduše reagují na podněty, které jim okolí dává a pokud je podnětů hodně, děti je pro správný vývoj mozku potřebují zpracovat a právě k tomu jim minimálně do třiceti měsíců věku slouží kojení.

     Já jsem se v těchto dnech na vlastní oči přesvědčila, že to, co označujeme za dětskou manipulaci a vynucování je vlastně zoufalá prosba dítěte o komunikaci s maminkou. Jestliže se maminka se svým dítětem na tuto krásnou komunikační vlnu naladí, mohou se vzájemně domluvit na tom, kdy a kde se dítě nakojí. Jestli právě teď, nebo za chvíli v klidu a v pohodlí.      

     Byly jsme s dětmi na prohlídce letovického zámku. Prohlídka je tam volná bez průvodce, děti na všechno smějí sahat, mohou si zahrát na klavíry, které jsou tam vystaveny – pro děti něco úžasného. Je jasné, že s dvouletou holčičkou, která si také chtěla na všechno sáhnout a zabrnkat si na všechny klavíry, byla prohlídka velmi pomalá. V jednom pokoji, kde byly židle na pohodlné spočinutí se holčička zastavila, stoupla si před maminku a řekla: „Maminko, tady si pěkně hačni a budeme gugat.“ Celá se radostí třepala, když si maminka skutečně sedla, vzala si holčičku na klín a v radosti ji začala kojit a při tom sdělila: „Já se vlastně u kojení cítím tak dobře, tak krásně – jsem v tom moc spokojená. Cítím se nervózní jen tam, kde jsou nervózní lidé, kteří se na nás dívají a nevědí si rady, protože asi neví, jak mají regovat“.

Takže maminky, které své děti dlouho kojíte, nejistota a rozpaky, které možná někdy cítíte,  nejsou vaše, ale jsou to rozpaky vašeho okolí, které nemá správné informace a přirozený obraz normálně kojících žen, který se nám ze společnosti vytratil. Ale stačí zajít na zámek či do kostela a rozhlédnout se po obrazech, freskách a malbách. Co že na nich uvidíte? Takže vzhůru na prázdninové výlety!