Odtrhává se od prsu a pomlaskává

06.07.2013 11:14

Otázka:

Dobrý den, paní Kallusová,
chtěla bych poradit ohledně kojení - přijde mi, že mám málo mléka. Malou kojím po zhruba 2 hodinách. Pije zhruba 5 min. a pak se začne odtrhávat a zase přisávat, po chvíli usne. V noci spí celou noc. Poslední kojení bývá tak kolem 21 - 22 hodiny. U kojení jakoby pomlaskuje, což by zřejmě dělat neměla. Dneska jsem si zkusila odstříkat mléko, ale nic jsem neodstříkala - max. tak 10 ml z každého prsa, možná ani to ne. Taky mi přijde, že má prsa má malá jako dudlík - uspává se u nich. Což na jednu stranu není špatné, ale na druhou nemůžu být pořád u ní a uspávat ji. Mám doma ještě 3 letou hočlčiku, která mě taky potřebuje. Mám z toho hrozně smíšené pocity.
Znám vás z Cenapu, kdy jste vedla klub maminek, jen jsem nevěděla, že se poradkyni věnujete takto naplno :-) Doporučila mi vás nějaká paní doktorka, které jste též pomohla s laktací :-)
Děkuji vám moc za radu.

Odpověď:

Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za dotaz. V první řadě bych Vám velmi doporučila miminku zajistit vynikající asymetrické přisátí: https://kojim.webnode.cz/fotogalerie-spravneho-prisati/#a3-prisavanie-na-prsnik-1-jpg3 – což je alfa omega toho, aby se Vaše bradavky zahojily. Píšete, že jste již měla odbornou pomoc, což je výborné, ale nevím, jestli jste spolu řešily konkrétně asymetrické přisátí, které umí zajistit poradkyně vyškolené slovenským sdružením na podporu kojení MAMILA o.z.  Tohle přisátí opravdu zajistí to, aby Vás bradavky nebolely a také to, aby miminko nemlaskalo. A pokud se tohle přisátí zajistí i tak je často nutné bradavky  vyléčit speciální Univerzální mastí, podle Dr. Jacka Newmana z Kanady, kterou máme  a kterou Vám mohu zajistit.  Více informací o ní najdete zde: https://www.poradkyneprikojeni.cz/co-urcite-potrebujete-vedet/pro-maminky-ke-stazeni/

To, že se Vaše dcerka odtrhává od prsu nejspíše znamená to, že jí mléko neteče tak, jak by potřebovala. V tomto případě často pomůže opět úprava polohy a přisátí, kojení v kontaktu kůže na kůži a případně bylinky, nebo medikament na zvýšení tvorby mléka: https://www.poradkyneprikojeni.cz/co-urcite-potrebujete-vedet/pro-maminky-ke-stazeni/. To, že jste si odsála jen málo mléka nevypovídá relevantně nic o jeho množství. Největší výpovědní hodnotu má chování Vašeho miminka.

 Zásadním způsobem může celé Vaší situace pomoci co nejvíce tělesného kontaktu, společné spaní s miminkem a nošení také proto, že máte tříletou holčičku a musíte zaopatřit spoustu jiných věcí – proto je moc výhodné miminko nosit v šátku. To, že se miminko u prsu uspává je moc dobře a je to jedním ze znaků, že kojení funguje dobře, ale je také důležité, aby se miminko před tím než usne dobře napilo. Kojení totiž není jen na jídlo, ale na mnoho dalších „věcí“ a uspávání miminka je jednou s nich. To, že Vaše miminko prospí celou noc, také není ideální. Moc bych Vám doporučila, abyste s miminkem  nejlépe spala v posteli, protože jí kojení v noci připomene Vaše tělesná blízkost a Vaše vůně.