Proč nepoužívat dudlíčky?

16.01.2013 21:03

 

Dudlíček opravdu velmi ovlivňuje kojení v několika rovinách:
 
1. Dudlíček velmi ovlivňuje to, jakým způsobem se miminko na prsu přisává. K sání dudlíčku miminko nemusí doširoka otevřít ústa a vypláznout jazýček. Děti, které sají dudlík mohou mamince způsobovat bolestivé přisátí. Jestliže maminka má bolestivé bradavky je nezbytné dudlíček odstranit.
 
2. Dudlíček způsobuje zmatení potřeb na straně nejen miminka, ale i maminky.
Ideálně si miminko všechny svoje potřeby vyřeší u maminky sáním jejího prsu. Vlastně my maminky bychom vůbec nemusely řešit, co naše děti potřebují - jestli mají hlad, chtějí jen sát, uklidnit se, nebo dobře zažít vypité mléko. Mámin prs je celý svět miminka. Jestliže miminko pozná dudlíček pro uklidnění, ze kterého nikdy neteče mléko a maminka mu při jeho rozrušení v dobrém úmyslu nabídne prs, ze kterého vždy mléko vytéká když miminko saje, miminko pláče a odtahuje se od prsu, protože nechce sát mléko, ale potřebuje sát bez příjmu mléka, jen k uklidnění, jako na dudlíku. Dochází tak k situacím, kdy se miminko velmi rozpláče a není k utišení, protože všechny způsoby pro jeho uklidnění momentálně selhaly a dochází k velmi náročným situacím nejen pro miminko, ale i pro maminku.
 
3. Dudlík významně ovlivňuje výlučnost a délku kojení, kdy místo maminčiného prsu děťátko významný čas saje dudlíček a maminka postrádá tento čas ke stimulaci tvorby dostatečného množství mléka. Nezapomeňme, že nejdřívější doba pro přirozené odstavení miminka je 30 měsíců. Právě používání dudlíčku způsobuje, že se děti samy odstavují mnohem dříve, třeba okolo 9. měsíce. Používání dudlíčku urychluje u žen návrat plodnosti po porodu.   
 
Dudlíček děti nejčastěji potřebují k usínání. Nezralá nervová soustava miminka nedokáže bez pomoci přejít z aktivního bdění, případně rozrušení (pláče) ke spánku. Potřebuje pomoci ideálně sáním maminčiného prsu, nebo monotónními pohyby, které zprostředkovává nošení miminka, chování a houpání. Ideální je situace, kdy miminko může usínat s prsem v ústech u maminky v šátku. Jestliže maminka chce odstranit dudlíček a miminko v důsledku jeho užívání nedokáže u prsu usnout, musí maminka k uspávání děťátka využít jiné prostředky, tedy nošení, chování a houpání miminka. Nezkoušejte k uklidnění miminka několik nejrůznějších způsobů v krátkém časovém úseku, ale vydržte miminko houpat, nosit, chovat monotónně, stále stejně a miminko se uklidní.
Miminka také uklidňuje zvuk fénu, vysavače nebo puštěná voda z kohoutku.