Proč se některé děti někdy nechtějí kojit?

09.03.2023 22:22

Jsou ženy, které prošly náročným obdobím kojení, kdy se jejich děti nekojily s lehkostí. Ženy prožily se svými dětmi takzvaný bojkot kojení a některé ženy stejnou situaci zažily dokonce u svých dvou dětí. Neskutečně obdivuji, co tyto ženy musely dokázat a vydržet. Dlouhé, dlouhé měsíce naděje, že už to musí skončit a stále nic. Co je to vlastně ten „bojkot“kojení? Svými slovy bych řekla, že je to soubor faktorů chování dětí, které mají určitou představu, co chtějí na prsu zažívat. Tyto děti většinou zažívaly konstantní a rychlý tok mléka. Změnu situace, dávají to děti najevo celou škálou signálů, z nichž některé mohou být v začátku velmi jemné a nepostřehnutelné. Jedním z prvních signálů může být, že se miminko kojí kratší dobu, dalšími signály může být, že miminko přestane na prsu usínat, že se miminko u kojení vrtí, mává ručičkami, kope nožkama, že miminko při kojení preferuje jednu polohu, například se kojí jen v leže.  Tyto signály většinou děti dávají spíše ve dne, kdežto v noci se kojí úplně v pohodě.  Faktory, které celou situaci ovlivňují někdy lze odstranit velmi lehce a situace se muže rychle zlepšit. Někdy je ale potřeba více úsilí a vědomí, že  ženy potřebují hlavně pochopení, pomoc a podporu poradkyně. Není žádná slabost se na poradkyni obrátit nebo navštívit podpůrnou skupinku, kde se ženy mohou navzájem podporovat a podržet.

Jaká je prevence?

Kojit miminko co nejčastěji na obou stranách. Střídat prsy u každého kojení. Nebo jinak! Neposlouchat častá doporučení kojit na jednom prsu při jednom kojení a potom na druhém. Čím častěji miminko na prsu pije, tím více se tvorba mléka zvyšuje a naopak. Čím  déle je jeden prs nevyprazdňován, tím více se může tvorba mléka snížit a děťátko na toto může reagovat.

Umožnit miminku, aby mělo možnost se kojit co nejčastěji a to i v noci tím, že maminka spí s miminkem co nejblíže, ideálně v těsném kontaktu.

Kojení v nosiči je výborný způsob jak miminko nakojit v nejrůznějších situacích a při pohybu, který velmi pomáhá.

Stlačování prsu je výborný způsob, jak miminku pomoci vypít více mléka. Používejte stlačování prsu co nejvíce.

Poraďte se s poradkyní o dalších možnostech zvýšení tvorby mléka například pomocí bylinek Pískavice a Benediktu lékařského.

V případě, že má miminko více jak čtyři měsíce, muže ochotu miminka kojit se zlepšit nabízení příkrmů.

Moc držím palce, aby se Vaše situace zlepšila!