Šátek - můj velký pomocník při studiu – skutečný příběh

17.06.2014 20:43

Dva dny po státních závěrečných zkouškách bakalářského studia jsem zjistila, že jsem těhotná. S podporou partnera jsem se rozhodla v dálkovém studiu pokračovat.

Kamarádka, která byla již maminkou, mi řekla, že čas na studium určitě nějaký budu mít, protože miminka prakticky pořád spí. Moje představa byla tedy taková, že dítě usne, položí se do postýlky, a tam bude hezky spát několik hodin během dne a já budu mít prostor se věnovat přípravám na zkoušky.

Skutečnost se však zcela lišila od mých nezkušených představ. V prvních týdnech dokázal Kryštůfek většinou po usnutí u prsu spát bez mé přítomnosti. Ale pak se to zlomilo a já zjistila, jak moc mě ke spokojenému spánku potřebuje.

Když mělo naše zlatíčko měsíc, musela jsem se pomalu začít připravovat na další zkoušky. Přemýšlela jsem, jak si denní režim zorganizovat tak, abych se mohla učení věnovat více než jen asi jednu hodinu, kdy Kryštůfek vydržel beze mě spinkat.

Uvědomila jsem si, že nejvíce času během dne trávím kojením, u kterého syn velmi dobře usíná, a je to zároveň doba, kdy nevyžaduje moji pozornost, jen moji blízkost. V té době mě již Pavlína Kallusová naučila vázat šátek do kojící polohy a dnes si nedokážu představit bez něj fungovat.

Začala jsem malého do šátku vázat čím dál častěji. Vždy, když byl během dne unavený nebo se chtěl kojit, uvázala jsem si jej a mohla se v průběhu dne někdy i několik hodin věnovat studiu. Najednou jsem se stala svobodnější, měla jsem volné ruce a mohla pracovat třeba i na počítači. Už jsem nemusela čekat, až malý usne a dokáže chviličku spinkat bez mé přítomnosti, což se třeba nezadařilo každý den.

Přestala jsem se trápit tím, že Kryštůfek beze mě nedokáže spinkat a uvědomila jsem si, jak je vlastně skvělé ho mít u sebe v šátku, cítit jeho dech, vůni a kdykoliv ho pohladit a usmát se na něj. Úžasné je, že se soustředím na studium a zároveň mám malého neustále u sebe. Navzájem se cítíme a já jsem přestala mít výčitky svědomí, že ho kvůli škole zanedbávám, protože když ho kojím v šátku a on tam pak spokojeně spinká, tak vím, že je mu moc dobře a nic mu nechybí.

S partnerem bychom rádi v brzké době další dítě. Teď již vím, že i druhému dítku budu schopna dát díky šátku stejnou péči a kojit ho dle jeho potřeb.