Střídání prsů při kojení, kojení z jednoho prsu

07.05.2014 10:26

Převzato z www.mamila.sk

Při kojení neplatí žádná pravidla. Není pravidlo, že každé dítě musí vždy pít z obou prsů, stejně jako není pravidlo, že dítě má pít jen z jednoho prsu. Pravidla a kojení nejdou dost dobře dohromady. Podstatné je to, jak vypadá pití na prsu. Pokud dítě dobře pije na prsu, tak není podstatné, jestli pije z jednoho prsu, z obou prsů a nebo se prsy střídají vícekrát.

Je možné, že miminko nebude chtít druhý prs, protože moc dobře pije na prvním a je již dostatečně nakrmeno. Pokud to tak je, tak ho k druhému prsu nenuťte. Mnoho maminek po nakojení z jednoho prsu řeší otázku jestli odstříkat mléko z druhého prsu. Pokud miminko při jednom kojení pije z jednoho prsu, napije se dostatečně, tak je to v pořádku a není potřeba ztrácet čas odstříkáváním druhého prsu. V tomto případě se nemusíte o tvorbu mléka obávat. Pokud je miminko spokojeno s jedním prsem, nemusíte se je snažit během jednoho kojení střídat jen proto, že některá jiná miminka to potřebují. Sledujte svoje miminko a řiďte se podle jeho potřeb.

Mnoho maminek však potřebuje  během kojení prsy vystřídat, protože pokud by kojily jen z jednoho prsu, nemusí to být pro miminko z hlediska přibírání postačující. Při změně prsu je třeba se orientovat podle pití miminka. Podívejte se na video miminka, které má dva měsíce a velmi dobře pije a pokud miminko na prsu pije, tak má smysl ho na něm nechat. Pokud je následně spokojeno a nebo po vydatném pití usne, tak mu pravděpodobně stačil jeden prs. Ale pokud již na prsu nepije a má ještě zájem dále pít, klidně mu nabídněte druhý prs, případně je možné prsy i vícekrát vystřídat. Důvodem pro nabídnutí druhého prsu je tedy to, že miminko na prvním prsu ani se stlačováním nepije a ještě má zájem pít dále. Nejvíce ze všeho je třeba se orientovat  podle pití a zájmu miminka. Pokud pije dobře, tak se netrapte tím jestli pije na jednom prsu nebo na obou. Pokud byste si pitím nebyli jisti, spojte se s poradkyní při kojení, aby pití vašeho miminka zhodnotila. Je dobré při kojení nenabízet opakovaně některý prs vždy jako první anebo kojit opakovaně za sebou z jednoho prsu. Toto se maminkám často stává při nočním kojení, pokud několik kojení za sebou nabízejí opakovaně jeden prs např. proto, že kojí děťátko vleže na stejném boku. Hladiny prolaktinu jsou nejvyšší právě v noci, tak se někdy může stát, že se v daném prsu tvoří později omnoho více mléka než ve druhém a v extrémních případech, potom děti začnou prs, ve kterém se tvoří méně mléka, odmítat.

Méně mléka v jednom prsu

Maminky většinou mívají odlišné množství mléka v jednom a ve druhém prsu, přičemž někdy je tento rozdíl nepozorovatelný a někdy je více zjevný. Důvody jsou ve svojí podstatě ty stejné, jako když dítě začne odmítat kojení úplně – děti reagují na tok mléka. Dítě začne odmítat jednu stranu s největší pravděpodobností proto, že se v daném prsu tvoří méně mléka a tok mléka z něho je pomalý. Jedou z příčin, proč se v prsu začne tvořit méně mléka, může být například i skutečnost, že maminky k tomuto prsu miminka méně často přikládají a miminka na něm méně pijí. Méně časté přikládání nezpůsobuje to, že se mléko bude mít „čas dotvořit“. Naopak. Čím méně často miminko pije, tím více se tvorba mléka snižuje. Důvodů, kvůli kterým se tvorba mléka mohla snížit, je několik:            

  • někdy stačí „dodržování pravidla“, že při jednom kojení se má miminko kojit jen z jednoho prsu – toto může vést k tomu, že původně vynikající tvorba mléka se sníží. Kojení a pravidla nejdou dost dobře dohromady. Když miminko na jednom prsu nepij ani se stlačováním prsu a má o pití zájem, přeložte ho na druhý prs. Případně mu opět nabídněte i první prs. Rozhodujícím faktorem pro střídání prsů je to, jestli miminko ještě pije a jestli má zájem dále pít, ne délka času stráveného na prsu nebo to, kolikrát se na které straně kojilo.
  • Druhý častý důvod, kvůli kterému se tvorba mléka mohla snížit, je způsob, jakým je miminko přisáto – pokud přisátí není dobré, snížení tvorby mléka je často postupné a nenápadné. Miminka se k jednomu prsu mohou přisávat hůře než ke druhému a tím snižovat tvorbu mléka v tomto prsu.
  • Pokud je v prsu snížená tvorba mléka, je možné, že matku kojení i odsávání z tohoto prsu bolí. Příčinou takovéto bolesti může být právě snížená tvorba mléka.

Toto všechno je možné změnit a stojí to za to. Řešením se zvýšit tvorbu mléka podle bodu 7 v materiálu o zvyšování tvorby mléka.

Samozřejmě, že je možné i dlouhodobé kojení z jednoho prsu, ale vyplatí se podniknout kroky, aby se dítě kojilo z obou prsů. Mamince, která by chtěla takovouto situaci řešit, pomůže poradkyně osobně.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište na dojcenie@mamila.sk