Usínání na prsu, kojení a spánek

14.05.2014 22:23

Převzato z www.mamila.sk

Častým důvodem, pro která se miminko chce kojit je to, že je unavené a potřebuje se uvést do stavu pohody, ve kterém jednodušeji usne. Usínat na prsu je pro miminka normální, je to jedna z funkcí kojení. Miminko má i jiné potřeby než hlad. Jiné fyzické a psychické potřeby nejsou o nic méně důležitější než hlad. Není možné je odsouvat do ústraní jen proto, že si logicky zdůvodníme, že miminko není hladové.

Kojení nemá jen výživovou funkci, uspávání je proto jednou z důležitých funkcí kojení. I když bude miminko starší, zůstane kojení výborným způsobem, jak ho uspat. A když odroste, tak se samo od sebe naučí usínat bez pomoci. To dokáží všechny děti, pokud je do samostatného usínání netlačíme. Není tedy potřeba se snažit, aby dítě dokázalo usnout bez kojení. Jednou to bude zvládat úplně samo i bez naší snahy ho to naučit. A do té doby právě kojení a uspávání na prsu nesmírně zjednodušuje noční i denní péči o miminka.

Navíc miminko, které položíte do postýlky, se pravděpodobně dříve vzbudí – proto může pomoci, pokud ho budete během spánku nosit v nějakém nosiči, protože potom bude spát lépe a nevzbudí se tím, že se ho snažíte položit. Pro mnoho miminek může být samostatné hodinové spaní v postýlce nereálný cíl. Některá miminka vzbudí i přesunutí do postýlky a potom jsou opět vzhůru a toto celé se opakuje a tím pádem ukládání ke spánku trvá velmi dlouhou dobu nebo miminko nespí vůbec. Proto mnoha maminkám například pomáhá i to, když kojí svoje miminko v leže na posteli a po usnutí s ním již nehýbou.

Večer může být pro mnoho miminek náročný. Je normální, že přibližně v tomto čase se všechna miminka chtějí často kojit, chtějí být na prsu neustále a vytažení prsu z úst způsobí pláč. Proto je dobré umožnit v tomto čase děťátku se kojit stále, zkuste si ho dát do nějakého nosiče a zároveň ho kojit a nebo si sním lehněte a kojte v leže. Netrapte se, kojte miminko bez toho, aby jste se snažila, aby vydrželo aspoň nějakou dobu bez prsu. Časté pití nemůže miminku ublížit, ani zatížit bříško, miminka jsou z těhotenství zvyklá na konstantní přísun živin a čím častěji se kojí, tím je to pro ně lepší. Nemohou se „přejíst“.    

Z praktického hlediska může potřebu častého kojení  a fyzického kontaktu pomoci naplnit nějaký vhodný nosič pro miminka nebo šátek.

Pro miminko je dobré, aby trávilo čas v matčiném náručí a většina miminek potřebuje pomoci při usínání.

Spánek dětí a večerní uspávání a počet probuzení se v průběhu času mění. A nezávisí to jen na kojení nebo hladu miminka. Miminka se budí z nejrůznějších důvodů a kojení jim pomáhá znovu usnout. Miminka se mohou budit velmi často. Intervaly probouzení se nemusí s věkem prodlužovat. Může se stát, že se děti budí častěji, jako když byly malinké. Ovlivňují je totiž více podněty během dne, rychlý rozvoj mozku, zpracovávání nových zážitků, získávání novách schopností (otáčení, sezení, lezení, chození), růst zoubků. Je normální, že v noci se dítě uklidní na prsu a usne. Toto miminka dělají a pokud toto maminka přijme jako normální a automaticky miminku nabídne v noci prs, tak se oba méně vzbudí a lépe opět usnou.

Definice „kvalitního“ spánku je pro miminka dost jiná než pro dospělé. Miminka většinou spí kvalitně, když jsou v těsné blízkosti s matkou (v nosiči nebo v posteli), často potřebují kojení, aby mohly usnout na prsu a také potom, aby dále spaly, pokud se probouzejí,  a jejich spánkové cykly jsou krátké a trvají o mnoho méně, než si lidé představují a maminky přejí. Není typické, aby kojená miminka spala souvisle dvě nebo tři hodiny. Je mnohem typičtější, že potřebují velmi časté kojení a že spí v relativně  krátkých, avšak postačujících úsecích. Toto se s věkem bude postupně měnit.

Při společném spaní je z hlediska kojení důležité, aby si matka pro sebe našla pohodlnou polohu tak, aby v ní vydržela a nic ji nebolelo, k čemuž může využít polštáře, případně jiné pomůcky, aby neměla bolesti zad.

Všechny děti se jednou budit přestanou a budou spát celou noc bez toho, abyste je to museli naučit. Dokud jsou příliš malé na to, aby to zvládly samy je důležité vědět, že miminko potřebuje večer jistotu vaší přítomnosti, vaši pomoc při tom, aby mohlo usnout a aby se  naučilo, že spinkání a noc jsou bezpečné a že má u sebe někoho, kdo mu pomůže, aby dokázalo opět usnout.

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk