Chtěla bych se ke kojení vrátit

18.10.2013 09:00

Někdy se stane, že mamince někdo neuváženě sdělí, že svoje děťátko nemůže kojit, například kvůli nějaké léčbě. Oprávněná doporučení, kdy je pro dítě bezpečnější, aby kojeno nebylo, se dávají ve vskutku raritních případech, jako je například radiologická léčba při onkologickém onemocnění ženy. O kojení a užívání léků doporučuji přečíst tento článek.  

Pokud maminka špatné doporučení dostala a kojení přerušila, může se k němu vrátit, je ale potřeba zajistit několik věcí:

Zajisti s miminkem co nejvíce tělesného kontaktu ideálně pomoci nošení a společného spaní s dítětem v posteli. Vůně těla maminky děti láká k přisátí stejně, jako chuť mléka.

Aby děťátko svoji důležitou potřebu se přisát a sát směřovalo jen na mámin prs, je velmi důležité, aby nesálo nic jinéh  - hlavně ne dudlík a aby nebylo krmeno z láhve. V případě, kdy se miminko na prs vůbec nepřisává je důležité jej krmit pouze kalíškem.

Dalším důležitým krokem je zajištění co nejlepší tvorby mléka, protože vynikající tvorba mléka je  klíčová proto, aby se dítě přisálo a z prsu pilo. Čím je lepší tvorba mléka, tím je rychlejší  jeho tok a je věští šance, že děťátko na prsu bude pít. V těchto případech na zvýšení tvorby mléka doporučujeme Motílium s účinnou látkou domperidon (soubor v PDF). 

Jestliže se miminko zatím nepřisává, maminka si musí mléko odstříkávat buď ručně nebo odsávačkou na dva prsy, která se dá pásy zajistit na těle maminky a ta se tak i při odsávání může volně pohybovat.

Pokud miminku prs nabízíte a zkoušíte, jestli se přisaje, je velmi důležité prs nabízet v kontaktu kůže na kůži a zajistit mu co nejlepší příčnou polohu aby bylo zajištěno symetrické přisátí, které je velmi efektivní a umožní miminku, aby získalo co nejvíce mléka. Podívejte se také na toto video.

Doporučuji, aby si maminky v těchto situacích sehnaly dobrou poradkyni, která umí pracovat  s protokoly pro nepřisávající se děti slovenského sdružení na podporu kojení MAMILA o.z. Naučí vás vše potřebné - jak miminko utišit, uklidnit a uspat bez pomocí dudlíku, naučí vás miminko nosit v šátku, naučí vás miminko správně krmit, ukáže vám správnou polohu pro přisátí a poskytne vám odbornou a emoční podporu. 

Přeji všem maminkám při návratu ke kojení hodně trpělivosti a rodinné podpory. Vaše úsilí, čas i prostředky, které vkládáte se opravdu vrátí!