Mám dost mléka?

07.05.2014 08:47

Převzato z www.mamila.sk

Na otázku zda-li máte dostatek mléka, nejspolehlivěji odpovídá pozorování kojení, sledování pití miminka. Pití svého miminka můžete pozorovat s pomocí těchto videí.

Vyhodnotit to, zda-li miminko pije dostatek mléka vám pomůže poradkyně při kojení.

Přečtěte si základní návod na zlepšení příjmu mateřského mléka ze strany miminka.

S tímto se často spojuje otázka, jak střídat prsy a jestli kojit při jednom kojení z jednoho prsu.

Co je důležité udělat? Co pro vás může udělat poradkyně?

  1. Základem je zhodnocení pití miminka na prsu
  2. Na základě vyhodnocení pití dítěte je potom třeba udělat další opatření.
  3. Každému miminku, bez ohledu na všechno ostatní, prospěje kontakt kůže na kůži, nošení, přístup k prsu a kojení na požádání.
  4. Naučíme maminku jak utišit miminko. Protože mnoho dětí pláče jen pro to, že rodiče neznají způsoby, jak miminko utišit a uklidnit, nebo si dokonce myslí, že ho rozmazlí, pokud je budou používat.
  5. Naučíme maminku, jak uspávat miminko. Mnoho rodičů nechá miminko plakat, nebo si myslí, že by mělo usnout samo.
  6. Vysvětlíme mamince, proč je dobré, aby spala společně s dítětem.
  7. Vysvětlíme mamince, aby neprodlužovala intervaly mezi kojením, aby dítě „vydrželo“  dvě nebo tři hodiny bez kojení.  
  8. Vysvětlíme mamince, že není dobré, aby se snažila dítě naučit spát celou noc.
  9. Maminku naučíme jak pozná, že dítě pije, naučíme ji stlačovat prs, aby dítě pilo i tehdy, kdy by za běžných okolností jen sálo bez pití. Na základě poznání kdy miminko pije a kdy již nepije ji naučíme maminku vystřídat prs, pokud již miminko nepije. A doporučíme jí, pokud je to potřeba, aby celý proces zopakovala několikrát, dokud se dítě dostatečně nenapije.
  10. Zhodnotíme další faktory, které mohly kojení negativně ovlivnit (například užívání antikoncepce nebo některých léků, které mohou tvorbu mléka snížit)

Pokud pití miminka není postačující, miminko nepřibírá, je nespokojené, pláče, odvrací se od prsu, odtahuje se, pouští bradavku nebo je jeho chování jinak znepokojující, hledáme další příčiny, situaci řešíme a pomůžeme miminku, aby získávalo dostatečné množství mléka z prsu nebo pomůžeme zvýšit  tok mléka.

Dále je dobré vědět, že v některých situacích nedostatečného pití je nutno udělat více než čekat, než se situace  sama od sebe anebo tím, že matka bude více pít jíst. Prvním krokem je vždy pomoc při kojní a zlepšení kojení. Existují i další způsoby, jak zvýšit tvorbu mléka, případně jsou situace, ve kterých může být oprávněné navrhnout prostředky na zvýšení tvorby mléka nebo zavedení příkrmů, pokud má dítě již více než 4 měsíce a situace si to vyžaduje.   

Je možné stravou ovlivnit tvorbu mateřského mléka?

Ve všech kulturách existovaly potraviny, které lidé považovali za potraviny, které podporují tvorby mateřského mléka. Přesto účinky těchto potravin a potravinových doplňků na tvorbu mléka nejsou vědecky dokázány.

V některých kulturách se mluvilo o pozitivních účincích Moringy olejové na tvorbu mléka v jiných o Pískavici – Řeckém senu nebo Benediktu lékařském, ale i o mnoha dalších bylinách. Tak stejně jsou různí lidé přesvědčení o různých potravinách, které jim při tvorbě mléka pomáhaly – a není jednoduše vyhodnotitelné, jestli šlo o skutečný efekt nebo jen placebo. Jsou to všechny ty potraviny, které si lidé mezi sebou radí, jako například ovesné vločky, jestřabina, malinové listy, fenykl, pivovarské kvasnice, kopřiva a mnoho jiných.

Jsou faktory, které jsou pro tvorbu mléka mnohem důležitější než jezení potravin na tvorbu mléka. Je mnohem podstatnější, aby miminko na prsu skutečně pilo mléko a aby bylo správně přisáto.

Pokud by bylo potřeba zvýšit tvorbu mléka, existuj postupy, které dokáží pomoci - obraťte se na poradkyni při kojení. Ale pokud kojení probíhá dobře, miminko pije a dobře přibírá, nemusíte se zbytečně obávat o udržení tvorby mléka. Někdy se totiž i úspěšně kojící maminky obávají ztráty mléka i když to nemusí být podloženo, protože je úplně reálné kojit dlouho dobu bez problémů s tvorbou mléka.   

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka (1981) ve znění následných rezolucí WHA. Pokud nevíte, co to přesně znamená, napište  na dojcenie@mamila.sk