Moje miminko se kucká mlékem…

07.01.2014 22:23

…. odtrhne se od prsu, já vidím, jak mi mléko přímo stříká z prsu, ale miminko už se nechce přisát a často také pláče. Nějakou dobu jej nemohu utišit. Dělám všechno možné, do doby než se mi nějak podaří ho uspat, pospí si a pak se třeba přisaje dobře ….".

Tuto situaci maminky vyhodnocují tak, a v poradenství se můžeme také setkat se závěry, že miminku vadí příliš silný tok mléka a proto se odtahuje. Následná doporučení bývají taková, aby si maminky škrtily tok mléka, aby si před kojením trochu mléka odstříkaly a kojily v záklonu. Tato doporučení ale často nefungují a situace graduje. Miminko je stále více nespokojené.

Jde skutečně o „nadprodukci“ mléka?

Příčina problému je zcela opačná. Miminku nevadí příliš silný tok mléka, ale naopak to, že tok mléka je menší než byl i navzdory tomu, že když se miminko od prsu odtrhne, mléko z prsu maminky až tryská.

Pojďme si tuto situace rozebrat postupně:

Kdy dochází k této situaci? Většinou několik týdnů po porodu – často od šestého týdne. Je možné, že do té doby mléko teklo pomalu a najednou se tok mléka natolik zrychlil, že to děťátku vadí?

Co se dělo do této doby? Jaký byl koncept péče o miminko? Co maminky popisují? Většinou jsou to věci, které tvorbu mléka nepodporují.

Miminko:

  • prospí docela delší dobu v noci
  • saje dudlík
  • nevyžaduje kontakt s maminkou
  • kojí se několik málo minut
  • kojí se po několika hodinách
  • neusíná u prsu  

Maminka :

  • má třeba jen slabé krvácení a popisuje, že je zvláštní, že má menstruaci již 6 týdnů po porodu.
  • užívá hormonální antikoncepci.

Mělo miminko do té doby co nejlepší možné přisátí?

Jasným ukazatelem pro to, že se nejedná o nadprodukci mléka, ale o začátek bojkotu kojení je také to, že miminko v noci pije klidně a situace je lepší ráno, dopoledne a v podvečer a večer většinou graduje.

Proč se tedy miminko zakuckává?

Protože při spouštěcím reflexu, který funguje na začátku kojení miminko získává mnoho mléka a otvírá hodně ústa pro příjem velkého objemu mléka, což je jasně vidět při pozorování brady miminka. V momentě, kdy spouštěcí reflex ustane, miminko je stále připraveno na polknutí velkého doušku mléka a jakoby polkne naprázdno a to způsobní zakucknutí a v důsledku dalšího malého přísunu mléka odtažení od prsu s pláčem. Celou situace umí dobře diagnostikovat šikovná poradkyně při kojení, která umí dobře pozorovat kojení.

Celá situace je pro maminku velmi náročná, ale dá se pomalu začít rozmotávat.

Co udělat pro zlepšení situace?

Nejlepší je vyhledat šikovnou poradkyni, která vám pomůže zajistit co nejlepší asymetrické přisátí v různých polohách i u staršího miminka.

Právě v těchto situacích nenápadné střídání poloh při kojení může pomoci a miminko může být více ochotno se přisát.

Pomáhá kojení a dobré přisátí vleže. Miminko necítí úsilí o správné přisátí v sedě, v klidu si leží a může být ochotnější se přisát.

Pokud se miminko přisaje a pije, pomůže stlačování prsu hned, jak miminko přestává pít, začíná se ošívat a cítíte, že se chystá odtrhnout.

Zvyšte na maximum tělesný kontakt kůže na kůže s miminkem. Noste ho v šátku, spěte s ním v posteli. Pomáhá také se s miminkem vykoupat. Kupodivu se miminka ve vaně s maminkou přisávají ochotně. Stejně tak se miminka ochotněji přisají rozespalá.

Začněte užívat bylinky a medikament ke zvýšení tvorby mléka.

Co nikdy nedělejte!

Nikdy děťátko k prsu netlačte a nenuťte. Pokud se situace rychle zhoršuje, neváhejte nad použitím laktační pomůcky – ne z důvodu, že miminko má akutní nedostatek mléka, ale proto, že pomůcka miminku na prsu zajistí veliký tok mléka a miminko nebude na prsu frustrováno.

Nenabízejte láhev –  její použití může být pro další kojení fatální, protože děťátku  poskytuje konstantní tok mléka a o to více miminko bude  prs odmítat. Pokud je nutno miminko dokrmit a ještě se přisává, použijte laktační pomůcku, pokud se nechce přisát, dokrmte miminko kalíškem.

Odsávání pro zvýšení tvorby mléka má jeden zádrhel a to ten, že odebírá mléko z prsu, které by jinak zvyšovalo jeho tok, na který dítě čeká, proto odsávání v těchto případech spíše nedoporučujeme, obzvláště pokud je pro maminky vyčerpávající. Ovšem některým maminkám pomáhá a dokáží jej dobře načasovat.  

Pokud jsou miminku 4 měsíce, začínejte mu nabízet rodinnou stravu lžičkou nebo prstem. Zasycená miminka se ochotněji přisají.        

Všem maminkám přeji při řešení podobných potíží mnoho trpělivosti a odbornou a rodinnou podporu!