Odstraňování laktační pomůcky

25.07.2013 17:43

Laktační pomůcka je úžasný a jednoduchý pomocník pro maminky, které musí své děťátko dokrmovat. Maminka se naučí s pomůckou lehce pracovat, miminko se pomoci ní pěkně kojí, ale někdy maminky nevědí, jak konečně přejít na plné kojení bez laktační pomůcky.

V případě, kdy laktační pomůcku používáme je vždy zapotřebí dělat kroky pro zvyšování tvorby mléka  a to i v případě, kdy je miminko dokrmováno mateřským mlékem – tedy mateřské mléko kryje jeho veškerou potřebu. Děti totiž reagují na tok mléka, který prozatím, než se tvorba mléka zvýší, udržuje laktační pomůcka.

Zprvu se pomůcka k prsu zavádí téměř hned – při přisávání děťátka k prsu proto, aby miminko prs neodmítalo, obzvláště bylo-li krmeno z láhve nebo po prstě. Společně s maximální podporou kontaktu dítěte s maminkou, eliminací všech rušivých podnětů před kojením (přebalování miminka), odstanění dudlíku a jiných náhrad prsu, se pomůcka zavádí později a později a také se snižuje množství mléka potřebného na dokrmování. V ideální situaci se miminko kojí ve správné příčné poloze z jednoho prsu, když přestane pít, maminka začne prs stlačovat, pokud miminko nepije ani se stlačováním, přeloží miminko na druhý prs, celý postup se zopakuje a teprve potom se zavede laktační pomůcka. Doporučuji ženám stále užívat prostředky na zvýšení tvorby mléka, dokud nekojí bez laktační pomůcky. Nevyplatí se bylinky nebo medikamenty vysazovat příliš brzy. V náročnějších případech je potřeba je ve správném dávkování užívat 4-6 týdnů.