Začátek kojení předčasně narozených dětí

15.12.2013 09:37

Kojení předčasně narozených dětí a dvojčátek

Vaše miminko, dvojčátka se narodila o pár týdnů dříve. I když jste nyní možná ve velmi náročné situaci, emoční, psychické i fyzické nejlépe, s podporou zkušené poradkyně, můžete udělat zásadní věci pro to, aby Vaše děťátko - děti, byly dříve či později úspěšně kojeny. Předčasně narozené děti potřebují kojení ještě mnohem více než děti narozené v termínu. Bohužel ne všechny postupy v nemocniční péči o předčasně narozené děti jsou postaveny tak, aby kojení 100% podporovaly.

Jakmile se po porodu budete cítit fyzicky lépe, začněte si odsávat mateřské mléko. Úplně první kapky mleziva je lepší odstříkat rukou do malé nádoby, ideálně zkumavky. Můžete odstříkávat i v leže a v pohodlí. Poproste někoho, kdo vás správné odstříkávání rukou naučí. Pro pozdější odsávání mléka použijte odsávačku, kterou si můžete připevnit k tělu a při odsávání  se můžete pohybovat a odsávat oba prsy zároveň.  Odsávačka, která vám to umožní je sice finančně nákladnější, ale tato investice se vám vyplatí  Abyste maximálně podpořila a udržela tvorbu mléka, odsávejte 20 minut 8x denně. Časté odsávání zajistí, aby se vám začalo tvořit dost mléka pro vaše děťátko - dvojčátka.

     Málo kdo si uvědomuje, že největším podnětem pro tvorbu mléka stejně jako stimulem pro stabilizovaný stav miminka a správnou činnost všech fyziologických funkcí  je kontakt s maminkou ideálně kůže na kůži – tzv. klokánkování – Kangaroo Mother Care. Zeptejte se lékaře do jaké míry ve vaší porodnici tuto péči o děti podporují a požádejte o co největší možný přímý kontakt s vaším dítětem - dětmi, jakmile to bude jen trochu možné. V případě, že se zatím nedá dostatek tělesného kontaktu s dítětem zajistit, začněte užívat byliny na podporu tvorby mléka. Nejen v případě předčasného narození dětí tyto byliny velmi pomáhají udržovat bohatou tvorbu mléka.

Pokud jste z jakýchkoliv důvodů zahájila odsávání později nebo nemůžete odsávat tak často, jak byste si přála, užívejte byliny na zvýšení tvorby mléka.Co nejlepší tvorba mléka je klíčová proto, aby děti měly silnou motivaci se na váš prs přisát a pít mléko.

První přisátí

Až nastane chvíle, kdy své děti budete moci poprvé přisát k prsu bylo by velmi dobré, kdybyste tak mohla učinit v kontaktu kůže na kůži, kdy děti cítí vaši vůni, vůni mateřského mléka a k přisání mají velmi silnou motivaci. Nemusíte se bát, že miminko prochladne. Můžete mu na nožičkách ponechat ponožky a přikrýt se lehkou přikrývkou nebo plenkou. Nejen při prvním přisátí co nejvíce podporujte správnou příčnou polohu, ve které má miminko největší šanci se přisát správně a díky co nejlepšímu asymetrickému přisátí získat co nejvíc mléka, které je mu právě dostupné. Požádejte někoho, kdo vám bude umět pomoci toto přisátí zajistit. V momentě, kdy se podaří miminku na prs přisát, prs stlačte. Stlačením vlastně mléko do pusinky dítěte stříkáte a tak zajišťujete tok mléka díky kterému dítě na prsu pije.

Jestliže tok mléka není dostatečný, miminko může ve vaší teplé náruči usnout. Nikoliv však proto, že ho kojení unavuje, jak se často maminkám říká, ale pro to, že miminko nemá dost silný tok mléka pro pití z prsu a v náručí svojí maminky konečně spokojeně usne. Že miminko reaguje na tok mléka se můžete přesvědčit na této videoukázce, kde také můžete vidět, jak se používá laktační pomůcka.

Pokračování v kontaktu kůže na kůži s miminkem a udržování vynikající tvorby mléka zajistí, že miminko dříve nebo později bude z vašeho prsu pít.

Vyhněte se použitím kloboučků. Věřte, že čas hraje pro vás!

V situaci, kdy se miminko na prs nepřisaje, otevírá málo pusinku se maminkám často doporučují silikonové kloboučky, které ale nejsou řešením problému. I když se miminko na klobouček přisaje a zdá se, že je kojeno - není tomu tak a v budoucnosti kloboučky přinášejí mnoho a mnoho problémů a obzvláště maminky dvojčátek mají velmi těžkou situaci vzniklé potíže odstranit. Klíčem k řešení všech potíží při kojení je totiž maximální  zajištění tělesného kontaktu s dětmi  pomocí nošení a  společného spaní, což pro maminky dvojčátek někdy nemusí být jednoduché zajistit. Proto je velmi důležité se všem intervencím, které později přinášejí potíže vyhnout. Co vše kloboučky způsobují a jak postupovat při jejich odstraňování si přečtěte na tomto odkaze.

V bodě, kdy máme pocit, že miminko neumí otevřít pusinku a klobouček by „pomohl“ je důležité dát miminku mnoho času pro maximálního kontakt kůže na kůži s maminkou, případně i s tatínkem. Sami se přesvědčíte, že každý další pokus o přisátí bez kloboučku bude lepší a lepší. Pokud je miminko zatím krmeno sondou o to více není kam spěchat, protože neriskujete špatné přisání z důvodu podání láhve.  

Jak poznám, že děti vypily dost mléka?

Nejspolehlivějším ukazatelem dostatečného pití je jen pozorování kojení. Vážení dětí před a po kojením není spolehlivé, obzvláště v prvních dnech po porodu a v domácích podmínkách. Podívejte s na toto video a naučte se pozorovat děti při kojení.   

Pokud děti zatím nezískávají z prsu dost mléka a potřebují dorkmovat

V případě, kdy se již miminko k prsu dokáže přisát, situaci podpoří a miminku dostatečný tok a množství mléka zajistí laktační pomůcka. Zeptejte se sester na oddělení na možnost použití laktační pomůcky. Jsou situace, kdy zdravotnický personál na maminky naléhají s použitím láhve, aby miminko při propuštění  porodnice mohlo být nějak krmeno v případě, že se při hospitalizaci nedosáhlo plného kojení. V tomto případě na použití laktační pomůcky trvejte.

Nevěřte tomu, že existuje speciální láhev pro kojení dětí, která umožňuje přechod mezi krmením a kojením. Jedná se pouze o reklamní slogany, které zneužívají důvěru a naději maminek v zoufalých situacích.  Maminkám se někdy tvrdí, že dítě se musí nejdříve naučit pít z láhve a potom může pít z prsu.

Citace ze článku Mgr. Oľgy Chovancové

„Bergman zkoumal způsob krmení předčasně narozených novorozenců . Uvádí, že přestože  dítě dokáže pít z láhve až po 34. týdnu gestačního věku, tak schopnost se kojit začíná již v 28. týdnu věku dítěte. Krmení z láhve je nárazové, není zkoordinováno s polykáním, což způsobuje hypoxii a zpomalení srdeční frekvence. Také na pití z láhve je potřeba mnoho malých, slabých svalů, které musí vyvinout maximální úsilí. Tento způsob pití je pro miminko omnoho náročnější než kojení. Na pití mateřského mléka z prsu se využívá největší sval na hlavě, který dělá nejméně náročný pohyb.“

Navíc laktační pomůcku je možné jednoduše využít i při krmení dvojčátek zároveň.

Co si maminky dvojčátek mají zajistit pro to, aby po návratu z porodnice byla situace při kojení a krmení dětí co nejúnosnější?

Jedná se o zajištění co největšího kontaktu prostřednictvím nošení, společného ležení, kontaktu dětí kůže na kůži s maminkou nebo s tatínkem či jinou osobu.

Děti, které mají co nejvíce tělesného kontaktu se dobře a jednoduše kojí, jsou ochotné se kojit a při kojení nezápasí, neusínají a přisávají se dobře. Je dobré vyhnout se zavinování dětí do povijanů a peřin, nadměrné oblékání, používání čepic a rukavic. Ideální je, když tatínek nebo babička nebo jiný maminčin pomocník zajistí všechen  rodinný servis, aby maminka s dětmi jen ležela a kojila je. Maximálně si tak odpočine a zajistí vynikající tvorbu mléka.

Co když se děti k prsu nepřisávají?

Pro maminku dvojčátek je to náročná situace, ale při dodržování postupů z protokolu Když se miminko k prsu nepřisává se může situace docela rychle zlepšit. Je velmi výhodné zajistit si pomocníka, který maminku podpoří ve všech doporučených postupech. 

Přečtěte si také tento zajímavý článek Dr. Jacka Newmana, který vysvětluje nesprávná fakta o kojení předčasně narozených dětí.

 Informace z těchto webových stránek se mohou kopírovat a šířit bez předcházejícího svolení s podmínkou, že nebudou použity v žádném kontextu, který by porušoval Mezinárodní kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.